Vágólapra másolva!
Folytatták csúcsdöntési szériájukat az amerikai részvényindexek, az S&P 500 és a Dow Jones is soha nem látott szintre került tegnap. Az ázsiai tőzsdék legtöbbjén pluszokat lehet látni, a kínai piac viszont ismét sereghajtónak bizonyul. 
Vágólapra másolva!

USA: 17 ezer pont felett a Dow Jones

  • A remek munkaerőpiaci adatok lökést adtak az amerikai részvényindexeknek, melyek így folytatni tudták csúcsdöntésüket. Az S&P 500 fél százalékot emelkedett, és új történelmi csúcsot és zárócsúcsot ütött. A Dow Jones szintén fél százalékos emelkedés után története során először a 17 ezer pontos szint fölé került, és a kereskedést is e felett fejezte be. A Nasdaq pedig új 14 éves csúcsot ütött.
Forrás: Investor.hu

  • A nyersanyagpiacon nincs nagy mozgás ma reggel, az arany és a WTI nyersolaj egyaránt minimális mínuszban mozog. A nemesfém 1320 dollárnál, nem sokkal három havi csúcsa alatt mozog, az olaj pedig 104 dollár alatt található.
  • A JP Morgan (NYSE) is belekeveredhetett a BNP Paribas (Párizs) botrányába. Bennfentes források szerint az amerikai bank akaratlanul segíthetett a BNP Paribas illegális tranzakcióinak végrehajtásában. A hatóságok vizsgálatot indítanak az ügyben, ám az még kérdés, hogy megbírságolják-e a JP Morgant is. A részvény tegnap 0,1 százalékos pluszban zárt.
  • Az Archer-Daniels-Midland (NYSE) közel kerülhetett a megegyezéshez a Wild Flavors társasággal annak felvásárlásának ügyében. Az ADM közel 2,5 milliárd eurót fizethet a német élelmiszeripari cégért. Az ügyletet a napokban jelenthetik be. Ez az ADM történetének legnagyobb felvásárlása lehet, amivel az amerikai vállalat szélesíteni tudja majd kínálatát. A részvény 1 százalékot erősödött csütörtökön.
  • Az Amazon (Nasdaq) európai adózási gyakorlatait is vizsgálni fogja az EU illetékes szerve. Brüsszel már be is kérte a szükséges dokumentumokat az ügyben. Az EU többek között az Apple-t (Nasdaq) és a Starbucks-ot (Nasdaq) is vizsgálat alá vonta, hogy kiderítse, a cégek legálisan használják-e ki az alacsonyabb adókulcsú európai országok adta adózási előnyöket.
  • Újabb visszahívásokat jelentett be a General Motors (NYSE). Az autógyártó ezúttal 27 ezer Spark mini modelljét fogja visszarendelni Dél-Koreában. Az autók sebességváltójával lehet probléma a hírek szerint, ami a vállalat szerint eddig nem okozott halálos baleseteket. A GM stagnált tegnap.
  • Ma nem lesz kereskedés az amerikai tőzsdéken a Függetlenség Napja miatt. Hétfőn a megszokott menetrend szerint fog zajlani a kereskedés.

ÁZSIA: Nincsenek nagy mozgások

  • Csendes hangulatban zajlik a mai kereskedés Ázsiában, nagy mozgásokat nem nagyon lehet látni. A főbb benchmarkok 0,1,-0,6 százalék közötti pluszban ingadoznak, a kínai Shanghai Composite és a dél-koreai Kospi viszont minimális mínuszt szedett össze.
Forrás: Investor.hu