Vágólapra másolva!
A vártnál jobb eredményeket közölt az Air France-KLM második negyedévére vonatkozóan, és bejelentett egy újabb költségcsökkentési programot, mivel továbbra is a csökkenő kereslettel és a magas kapacitásokkal küzd. A hírekre több mint öt százalékos pluszban az árfolyam.
Vágólapra másolva!
  • Meglepte befektetőit az Air France-KLM, mivel a vártnál magasabb második negyedéves üzemi eredményről számolt be (tény: 238 millió euró, várt: 190 millió euró). De továbbra is fenntartotta a július elején közölt alacsonyabb profit várakozását az idei évre. Mint ismert a cég 2-300 millió euróval alacsonyabb EBITDA-t vár (2,2-2,3 milliárd euró), mint korábban.
  • Habár jövőre véget ér a cég három éves Transform 2015 elnevezésű reorganizációs programja, a társaság továbbra is elkötelezett lesz a költségcsökkentések mellett, és egy újabb öt éves programot indítanak. Ugyanis még mindig küzdenek a gyenge kereslettel és a túlzott kapacitásokkal.
  • Bár konkrétumokat csak szeptemberben mondanak az új programról, a veszteséget termelő teherszállítási üzletág jövőjét mindenképpen felülvizsgálják majd, de egyelőre nincs szó az eladásáról.
  • Mindenesetre a szállítmányozási üzletág eredményét a kapacitások csökkentésével próbálják javítani.
  • Az utasszállítási divízió viszont szépen növelte eredményét a második negyedévben (2Q14: 255 millió euró, 2Q13: 96 millió euró), de a bevételek minimálisan csökkentek. A transz-atlanti és az ázsiai utakon fennálló kapacitás többlet pedig továbbra is ránehezedik majd az árazásra, emiatt tartotta fent a cég a július elején megfogalmazott éves várakozásait.
  • Az árfolyam több mint öt százalékot ugrott az eredményekre, és a bejelentett újabb reorganizációs programra. Ezzel pedig a 9 eurós szint közelébe ért a részvény, éppen a 200 napos mozgóátlagáig.
Az Air France-KLM árfolyama (Párizs) Forrás: Investor.hu, AmiBroker