Harrach szerint a kormány támogatja a szabad vasárnapot

Harrach Péter; Rogán Antal Budapest, 2014. szeptember 12.
Rogán Antal, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a két párt országgyűlési képviselőcsoportjainak közös évadnyitó frakcióüléséről a Képviselői Irodaházban 20
Budapest, 2014. szeptember 12. Rogán Antal, a Fidesz (b) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a két párt országgyűlési képviselőcsoportjainak közös évadnyitó frakcióüléséről a Képviselői Irodaházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza, jelentette be Harrach Péter. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn még arról beszélt, hogy nem támogatják a javaslatot.
Vágólapra másolva!

A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP, mondta Harrach Péter. A kereszténydemokraták frakcióvezetője szerint a tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek. Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést, írja az MTI.

Az NGM nem támogatja

Varga Mihály hétfőn a Hír TV-ben még arról beszélt, hogy meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet „újrafelmelegítése”. A miniszter szerint amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. Az NGM álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs, mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Mint arról az Origo is beszámolt, a KDNP szerint a cél az, hogy a hét egyetlen általános pihenőnapja minden családnak biztosítsa az együtt töltött idő lehetőségét. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint legalább 35 ezer munkavállalót érinthet hátrányosan a javaslat.