Hajnalban ne vegyen penészirtót és kiflit

nyitvatartás, hipermarket, supermarket, bolt, szupermarket
Vágólapra másolva!
Egy kiszivárgott törvénymódosító javaslat szerint jövő év márciusától csak a dohányboltok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, az újság- és virágárusok, valamint a pékségek nyithatnának ki vasárnap. A KDNP szerint a cél az, hogy a hét egyetlen általános pihenőnapja minden családnak biztosítsa az együtt töltött idő lehetőségét. Rétvári Bence, a kereszténydemokraták alelnöke szerint csak jövő nyártól zárnának be a boltok a hét utolsó napján. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint legalább 35 ezer munkavállalót érinthet hátrányosan a javaslat.
Vágólapra másolva!

„Vasárnap ne a plázákban töltsük el az időt, menjünk ki a szabadba!” – mondta egy boltos, amikor azt kérdeztük, mit szól ahhoz az ismét előkerült javaslathoz, hogy vasárnap zárva legyenek a bevásárlóközpontok és a nagyobb üzletek.

„Ökörségnek tartom!” – fakadt ki egy éjjel-nappal nyitva tartó bolt alkalmazottja. Szerinte felháborító lenne, ha dohányt lehetne vasárnap vásárolni, de alapvető élelmiszereket nem. Sokan késő estig dolgoznak, így hétköznap nem tudják megoldani a nagyobb bevásárlásokat. „Nem lenne itt semmi gond, ha mindenki nyolctól négyig dolgozna” – fogalmazott, majd hozzátette: „És mi van, ha vasárnap elfogy a tej vagy a kenyér otthon?”

Vannak merész dolgok

Egy másik éjjel-nappaliban dolgozó középkorú úr szerint éjszakánként „vannak merész dolgok”. Elmondása szerint egyesek hajnali 3-kor penészirtót vagy éppen friss pékárut keresnek a boltjában. „Erről le kéne már szokni!” – fogalmazott. Az eladó egyébként örülne, ha nem kellene vasárnap is dolgoznia. És lehet, hogy egyáltalán nem is kellene bejárnia: ha elfogadják a javaslatot, akár több tízezer munkavállalót bocsáthatnak el, véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint, ha egy bolt arra rendezkedett be, hogy vasárnap is nyitva tart, akkor egy hatnapos hét esetében el kell gondolkodnia a leépítésen. A korábbi becslések szerint a vasárnapi nyitva tartás a vásárlókkal együtt több millió embert érint, köztük körülbelül 100 ezer alkalmazottat is.

Ha elfogadnának egy ilyen jogszabályt, a vállalkozásoknak 15-20 ezer embert kellene elbocsátaniuk, mondta Vámos György.

Két tábor van

Két tábor van, fogalmazott Vámos György: a zárvatartás-pártiak és a nyitvatartás-pártiak. Az OKSZ főtitkára szerint fontos tisztázni, hogy a mérleg két serpenyőjében mik, illetve kik találhatók: az egyikben a családok, a pihenés és a kisvállalkozások, míg a másikban a vásárlók és a nagyobb üzletek, bevásárlóközpontok.

Vasárnapra bezárják a hipermarketeket? Forrás: MTI/Kollányi Péter

Korábbi közvélemény-kutatások szerint a vásárlók 50-60 százaléka – ez nagyságrendileg 4-5 millió ember – nyitvatartás-párti volt. Vámos György elmondta, hogy a kereskedők átlagos heti forgalmának 4-6 százalékát teszi ki a vasárnap. Hangsúlyozta, hogy kevésnek tűnhet ez az adat, de ez a néhány százalék mégis azt jelenti, hogy a vasárnapi forgalom eléri egy átlagos hétköznap harmadát.

Társadalompolitikai döntés

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a politika néha megpróbálja azt megvalósítani, hogy az emberek ne vasárnap vásároljanak. „Ez nem gazdaságpolitikai, hanem társadalompolitikai döntés.” Úgy látja, hogy a vasárnapi zárva tartás bevezetésével lennének olyan piaci szereplők, akik ebből jól jönnének ki, míg másoknak veszteségeik lennének.

Többféle érvelés áll egymással szemben, és mivel a kis boltok ugyanúgy kamarai tagok, mint a nagyobb üzletláncok, a kamarának nem lesz közös álláspontja az ügyben. „Ezt a vitát mi nem tudnánk nyugvóra vinni.” Parragh László azt mondta, hogy hatástanulmányt készítenek, és azt átadják majd a kormánynak.

Aggódnak a bevásárlóközpontok

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) álláspontja szerint legalább 35 ezer munkavállalónak szűnne meg az állása vagy csökkenne a bére, ha elfogadnák a javaslatot. Az MBSZ szerint azonnali elbocsátások várhatók, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken. Így legalább 35 ezer munkavállaló feleslegessé válik; érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek. Úgy vélik, ha a korlátozás nem mindenkire vonatkozik, akkor az diszkriminatív, piactorzító és igazságtalan; míg a vasárnapi zárva tartás tovább növeli a pénteki és különösen a szombati zsúfoltságot.

„Az elbocsátások egyszerű vállalkozói logikából és gazdasági szükségszerűségből következnének. A kieső vasárnappal vagy csökken a létszám, és a fennmaradó állomány kicsit többet túlórázik, vagy marad a létszám, de csökkennek a fizetések. Tehát elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő” – mondta Gyalay-Korpos Gyula, az MBSZ elnöke.

Kiszivárgott a javaslat

A Magyar Nemzet Online a múlt héten csütörtökön este írta meg, hogy „néhány kivételtől eltekintve elrendelnék az üzletek vasárnapi zárva tartását egy friss törvénymódosító javaslat szerint”. A lap szerint a jövő héten kerülhet a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. „Jövő év március elsejétől a hét utolsó (munkaszüneti) napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek.” A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap is – ezek a szaküzletek vasárnap délig fogadhatnák a vásárlókat.

Így látják az üzletláncok

Megkerestük a nagyobb üzletláncokat is, ők hogyan vélekednek a kiszivárgott javaslatról. Gál Judit, az Auchan kommunikációs menedzsere az Origónak azt mondta, hogy amíg nincsenek konkrétumok, addig nem kívánnak nyilatkozni, álláspontjukat az Országos Kereskedelmi Szövetség képviseli. A Tesco sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy a javasolt változtatások részleteinek megismerését követően alakítják ki álláspontjukat. A Tesco egyébként 2012 decembere óta a kormány stratégiai partnere.

Általános kép lehet a hét utolsó napján Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója megkeresésünkre elmondta, ahogy évekkel ezelőtt, úgy most is támogatnák ezt az elképzelést. Saját dolgozóik körében végeztek egy felmérést is, amely szerint a CBA munkavállalóinak 87 százaléka szerint jó döntés lenne a vasárnapi zárva tartás. „Nem gondoljuk, hogy kivitelezhetetlen lenne a hatnapos hét az árubeszerzésre” – fogalmazott Fodor Attila, aki úgy látja, hogy például Ausztriában is gond nélkül be tudták ezt vezetni.

„Miután a hírekben még törvénymódosító javaslatról van szó, a kérdésben nem áll módunkban nyilatkozni” – ezt a választ már a Spartól kaptuk. A Lidlnél pedig azt mondták a megkeresésünkre, hogy a téma nem teljesen új keletű az Európai Unióban. A cég a kormányzattal történő bármilyen egyeztetésre nyitott, és amennyiben a javaslat a piac minden szereplőjére kiterjed, természetesen elfogadják.

Le a diszkriminációval

Az Aldi diszkriminációmentes szabályozást támogat a vasárnapi nyitva tartás területén – közölték az Origóval. Az Aldinál elvárják, hogy a működést érintő szabályozás ne legyen diszkriminatív jellegű. A vállalat olyan megoldást támogat, amely az épület, az eladótér mérete, a kereskedelmi tevékenységet végzők személye vagy az árukínálat alapján nem különbözteti meg hátrányosan a kereskedelmi egységeket.

Csak a családi üzletek?

A KDNP megfelelő megoldásnak tartaná a „szabad vasárnapra”, ha a hét utolsó napján – néhány kivétellel – csak a családi vállalkozások üzletei lehetnének nyitva, ezt a kisebbik kormánypárt közölte a múlt héten pénteken az MTI-vel. A KDNP az általuk régóta szorgalmazott szabad vasárnap bevezetésének előkészítéseként megbeszélést folytatott a munkavállalói szervezetek részéről Sáling Józseffel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, a Munkástanácsok Országos Szövetségét vezető Palkovics Imrével és Székely Hajnalkával, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével.

Jönnek a szombati rohamok? Fotó: Magócsi Márton - Origo

Közleményük szerint a tanácskozás résztvevői támogatták kezdeményezésüket, amely „meglátásuk szerint a többség elvárásainak megfelel a munkavállalói és a fogyasztói oldal részéről is”. „A megbeszélésen kikristályosodott, hogy megfelelő megoldás lenne, ha vasárnaponként a vásárlói igényeket a családi vállalkozások által működtetett üzletek szolgálnák ki” – írták, jelezve ugyanakkor, hogy az egyeztetésen részt vevők rögzítették: különböző közhasznú szolgáltatásokat nem érintene a korlátozás. Ezek között említették a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a virágüzleteket és a pékségeket.

A kereszténydemokraták hangsúlyozták: kezdeményezésük célja, hogy a héten az egyetlen általános pihenőnap minden családnak biztosítsa az együtt töltött idő lehetőségét. „Bízunk benne, hogy több európai ország – például Ausztria és Németország – mellett, ahol régóta és jól működik ez a rendszer, hazánkban is zökkenőmentesen bevezethető a szabad vasárnap intézménye.”

Mikortól vezetnék be?

A Magyar Nemzet szerint jövő év március elsejétől lépne életbe a tervezett javaslat, amely a bevásárlóközpontokra és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekre vonatkozna. 2016. január elsejétől pedig bezáratnák a világörökségi területen működő diszkontokat, nagyméretű szupermarketeket és hipermarketeket, illetve megtiltanák, hogy ezekre a helyszínekre működési engedélyt kapjanak a kereskedők.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a HírTV P8 című műsorában is beszélt a „szabad vasárnap” kereszténydemokrata javaslatáról, amely a párt régi követelése. Azt mondta, bízik abban, hogy a következő hetekben sikerül kidolgozni egy olyan javaslatot, amely akár már jövő évtől hatályba léphet. Mint mondta, mindenkinek biztosítani kell, hogy minden héten szabad legyen a vasárnapja. A bevezetés indokaként a többi között azt említette, hogy a vasárnapi munkát senki sem önként vállalja, arra kötelezik az embereket, miközben a gyermekes munkavállalók csak hétvégén lehetnek együtt gyermekükkel.

Január? Március? Nyár?

A kereszténydemokrata politikus az RTL Klubnak már arról beszélt, hogy várhatóan jövő nyártól kell majd vasárnap zárva tartaniuk a hipermarketeknek és a plázáknak.