Megállíthatatlanul tör előre a forint

siker öröm fiatalok jövő megtakarítás ugrás
Vágólapra másolva!
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna tárcavezetőit tömörítő Eurócsoport elnöke csütörtök este megkapta a Görögország által összeállított gazdasági reformjavaslatokat. Azóta számos nyilatkozatot lehetett már olvasni, több helyen újra arról írnak, hogy Ciprasz kapitulált, mivel mégis csak megszorításokról szóló javaslatot terjesztett be, nagyon hasonlót, mint amit múltkor elutasított. A tőzsdék mindenesetre óriási örömmel fogadták a bejelentést, a vezető indexek 2-3 százalékos emelkedésben vannak, a forint pedig kirobbanó formában erősödik.
Vágólapra másolva!

Irány a 310! (13:20)

Szinte alig lehet leírni szavakkal, ami a forint piacán zajlik ma. Azok után, hogy csütörtök kora reggel még 318-nál tanyázott az EURHUF jegyzése, azóta szinte szabadesésben az árfolyam, köszönhetően a mai forinterősödésnek, mely már egészen 310,45-ig nyomta le a hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzését. Ez 1,5 százalékos erősödésnek felel meg.

Az EURHUF órás bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com

De még szembetűnőbb a dollárral szembeni árfolyam, mert ott már közel 3 százalékos forinterősödést tapasztalni a mai napon, a jegyzés jelenleg 277,70-nél jár.

A forint teljesítménye régiós összehasonlításban is kiemelkedő, az elmúlt 3 kereskedési napon sokkal jobban tud erősödni, mint a régiós társak.

A forint relatív teljesítmény a zloty, a korona és a lejjel szemben (euróhoz viszonyítva) Forrás: Stooq.com

Megállíthatatlanul tör előre a forint (11:13)

Óriási lendületet vett a forint erősödése reggel óta, már a 311-es szintet közelíti azok után, hogy reggel még 315-316 között mozgott, sőt a csütörtök reggelt még 318-nál kezdte az EURHUF jegyzése. A dollárral szemben még impozánsabb a mozgás, hisz a nemzetközi devizapiacokon ma inkább a zöldhasú gyengülését lehet látni a főbb devizapárokkal szemben. Az USDHUF jegyzése 2,2 százalékos esésben van, jelenleg 279,50-nél tart az árfolyam.

Az EURHUF órás bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com
Az USDHUF órás bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com

A mozgás egyelőre jól illeszkedik abba a forgatókönyvbe, amiről az Investor többször is írt az elmúlt időszakban, azaz egy negatív kimenetelű vagy elhúzódó görög dráma esetén a 320-as zóna megállót jelenthet az árfolyamban, viszont utána inkább a forint erősödése jöhet.

Megpattantak a tőzsdék is (11:13)

Továbbra is kitart a nemzetközi tőzsdék lendülete, a vezető nyugat-európai börzék 1,5-3 százalék közötti menetelésben vannak a görög javaslatokat látva (amit persze el is kellene majd fogadnia a hitelezőknek). A BUX-index inkább lemaradó ebben az emelkedésben a maga 1 százalékos emelkedésével. A hazai blue chip részvények mindegyike pluszokat mutat, de ma is kiemelkedik az OTP a tegnapi közel 4 százalékos szárnyalása után, az ebédidőhöz közelítve 5 690 forinton zajlik a kereskedés 1,8 százalékos emelkedés mellett.

A hangulatot jól jellemzi az is, hogy a spanyol, olasz, portugál, de leginkább a görög 10 éves állampapírhozamok esést mutatnak a mai kereskedés során, azaz van egy kis fellélegzés az elmúlt időszak nyomása után.

Lesz miről tárgyalni

A pénteki 8:30-as határidő előtt benyújtotta a Ciprasz vezette görög kormány az általuk javasolt reformtervezetet a nemzetközi hitelezők felé, amely megegyezhet az Unió athéni kormánynak küldött korábbi javaslatával. A ZDF német közszolgálati televízió görög forrásból úgy értesült, hogy a Görögország által javasolt reformintézkedések hároméves időtartamra szólnak. A kiszivárgott program már júliustól kezdődő ÁFA-átalakítást, vállalati adóemelést, költségvetési szigort és nyugdíjreformokat tartalmaz, ugyanakkor első körben nem tartalmaz adósságelengedést. A hitelezők és Görögország közti megegyezésre leghamarabb a hétvégén kerülhet sor. Eközben a görög kormány összesen 80 milliárd euró értékű újabb mentőcsomag igénylését tervezi.

Az intézmények feltehetően egész éjjel dolgoztak a csomag elemzésén, hiszen most minden fél az ő véleményükre vár. Az Eurócsoport szombat délután vitatja majd meg a terveket. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki kedden kijelentette, hogy a görög válság rendezésének legvégső határideje ezen a héten lejár, vasárnapra az eurózóna és az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek csúcstalálkozóját egyaránt összehívta (MTI).

Örül a piac

Kitörő örömmel fogadták a piacok a görögök idő előtti javaslatait, az európai börzék 2 százalékos plusszal nyitották a péntek reggeli kereskedést, ráadásul a forint is közel 1 százalékos erősödést mutat az euróhoz képest, a tőzsdenyitás után nem sokkal már 313 alatt jár az EURHUF jegyzése.

Az EURHUF napos bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com