Szakít Magyarországgal korábbi megmentője

Michael Hasenstab, a Franklin Templeton befektetési szakembere, aki rajongott a magyar állampapírokért
Vágólapra másolva!
Eladta magyar állampapírjainak nagy részét a Magyarország megmentőjeként emlegetett Franklin Templeton. A folyamat nem okozott piaci zavart, magyar befektetők vehetik meg az értékpapírokat.
Vágólapra másolva!

Korábban elemzők veszélyes lehetőségként beszéltek arról, hogy az amerikai Franklin Templeton alapkezelő túlad magyar értékpapírjain – írja a Portfolio. Mint írják, továbbra is aggasztó, hogy egy ekkora szereplő kiszállni a piacból, ennek ellenére egyelőre nem okozott pánikot a döntés, mivel jelenleg viszonylag stabil a magyar értékpapírpiac. Emellett hasznos lehet, hogy csökken a külföldi cégek részaránya a magyar állampapírpiacon, amennyiben az eladott papírokat hazai szereplők veszik meg.

Négy évig tartott

A Franklin Templeton 2011-ben kapta meg a „Magyarország megmentője” nevet. A cég ekkor nagy számban vásárolta fel a magyar állampapírokat, annak ellenére, hogy a piacon ezek éppen nem álltak jól.

2014-re az alapkezelő már az ország legnagyobb hitelezője volt,

12,5 milliárd dollár értékben birtokolt magyar kötvényeket.

Michael Hasenstab, a Franklin Templeton befektetési szakembere - most eladja magyar értékpapírjait Forrás: Getty Images

A Portfolio számításai szerint a Templeton kilenc luxemburgi és tíz amerikai alapjában összesen 9,5 milliárd dollárnyi magyar kötvény volt június végén, ez pedig 1,4 milliárd dollárral volt alacsonyabb a három hónappal korábbi összegnél.

Eközben zuhant az állampapírok piaci értéke, a forintkötvényeké például a második negyedévben (április-június) 23 százalékkal. Ugyanebben az időszakban a devizakötvények piaci értéke 2,8 százalékkal csökkent.

Több belföldi befektető kell

A Portfólió szerint a döntés okat az lehet, hogy a Templeton befektetései már meghozták számukra a remélt hasznot Magyarországon, és nem számítanak további jelentős profitra. Ezt támasztja alá az a megfigyelés, hogy az eladásaik szinte kizárólag a berövidült állampapírokat érintették. Emellett szerepet játszhat az, hogy a Templeton jelentős veszteséget szenvedett el az ukrán kitettségén, mert a háborús helyzet miatt kevesebb befektetés érkezett az országa. Így lehet, hogy az egész térségben csökkenti a befektetéseit.

Ezzel együtt a Templeton döntése összhangban van a Magyar Nemzeti Bank törekvésével, hogy inkább magyar hitelezők vegyék meg az államkötvényeket. A külföldi befektetők arányának csökkenése javíthatja Magyarország kockázati besorolását: általában

biztonságosabb, ha a kötvényekben tárolt hitelállomány belföldi kézen van,

így a visszafizetésekor a pénz a magyar piacon marad.