Sok magyar fázhat még az orosz gép lelövése miatt

földgáz gáz gáztűzhely láng gázláng
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az egyeztetést Oroszország és Törökország a Török Áramlat nevű földgázvezeték építéséről, értesült a TASZSZ hírszolgálat a helyzetet jól ismerő, névtelenül nyilatkozó forrástól. A török miniszterelnök bejelentette, hogy a lelőtt orosz vadászgép miatt elrendelt orosz élelmiszer-embargóra válaszul Ankara ellenlépésekre készül, bár reményei szerint ezekre nem lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány december 1-jén, kedden felfüggesztette az orosz–török gazdasági és kereskedelmi együttműködési kormányközi bizottság munkáját, amelyet orosz részről Alekszandr Novak energiaügyi miniszter vezet. A TASZSZ hírszolgálatnak nyilatkozó forrás szerint ez egyben a Török Áramlatról szóló egyeztetések felfüggesztését is jelenti.

A cégek kezében a döntés

Erre reagálva Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy "a kormányközi bizottság munkájának felfüggesztése nem jelenti a Török Áramlat projekt felfüggesztését".

- tette hozzá.

Ukrajnán keresztül nem akarnak szállítani

A Török Áramlat megépítését a Déli Áramlat lefújása után jelentették be. A vezeték a török-görög határig szállítaná az orosz gázt. Hogy onnan az európai országok hogyan szállítják tovább a gázt, már a régió országainak kell megállapodni. Erre az egyik megoldás a Tesla nevű vezeték lenne, de egyre valószínűbb, hogy az nem épül meg. Ráadásul az orosz-török konfliktustól függetlenül is kérdésessé vált az elmúlt hónapokban, hogy a Török Áramlat megépül-e egyáltalán.

A Török Áramlat és a hozzá kapcsolódó európai vezetékek megépítése azért különösen fontos Magyarország gázellátása szempontjából, mert Oroszország kilátásba helyezte, hogy 2019 után megszünteti a gázszállításokat Ukrajnán keresztül.

Sok gázt adnak el Európában

Az Európába irányuló orosz gázexport egyáltalán nem elhanyagolható. A Gazprom gázipari cég 29,6 százalékkal 13,6 milliárd köbméterre növelte havi európai exportját 2015 novemberében az előző hónaphoz képest, közölte a vállalat.

Németországba például 23,1 százalékkal, Olaszországba pedig 32,9 százalékkal nőtt havi szinten az orosz gázkivitel.

A cég arról is beszámolt, hogy 2015 első 11 hónapjában a gázexportja 144,4 milliárd köbméter volt, ami 6 százalékos bővülés éves összevetésben.

A Török Áramlat veszélyben, Ukrajnán keresztül pedig nem akar gázt exportálni Oroszország Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ankara válaszlépésekre készül

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Ankarában eközben arról beszélt, hogy az orosz embargó elrendelése miatt Törökország felkészült egy borúlátóbb forgatókönyvre is, de reményei szerint nem az valósul meg. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a közeljövőben ismerteti az orosz szankciók által okozott károk enyhítését célzó intézkedéseket.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy

A kedden megjelent orosz kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli, uborka, citrusfélék, alma, szőlő, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva és eper) mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem bevinni.

Ukrajna lehet a nevető harmadik

Az UkrAgroConsult ukrán mezőgazdasági elemzőcég egyik szakértője szerint,

ha az orosz szankciókra válaszul Törökország is importkorlátozó intézkedéseket hoz, annak egyik nagy nyertese Ukrajna lehet.

A Reuters jelentése szerint az ukrán mezőgazdasági miniszter máris felvetette: török ellenlépés esetén Ukrajna megduplázhatná a napraforgóolaj, a búza és a kukorica exportját.
Ukrajna részesedése a török búzapiacon az elmúlt öt évben felére, 2,7 százalékra zsugorodott. Négy év alatt pedig 75 százalékkal esett az ukrán kukorica kivitele Törökországba.

Törökország a jövő nyárig tartó szezonban 880 ezer tonna napraforgóolajat importál. Az UkrAgroConsult számításai szerint Ukrajna napraforgóexportja akár 4,28 millió tonna is lehet a folyó szezonban.

Hiányozni fognak az orosz turisták

Az orosz turisták kiesése komoly károkat okoz a török idegenforgalomnak. A veszteség mérséklését célozzák azok az intézkedések, hogy az orosz elnöki rendelet miatt elmaradó orosz turistákat nyugat- és észak-európaiakkal helyettesítsék.

Törökországot évi mintegy 40 millió turista keresi fel, amivel a világ hatodik legkeresettebb célországa.

Az ország idegenforgalomból származó bevétele évi mintegy 34 milliárd dollár. Oroszországból az elmúlt időszakban évente mintegy 4,5 millióan érkeztek Törökországba.