Budapesten tárgyalnak az orosz gáz sorsáról

Putyin Déli Áramlat Fekete-tenger címlapi
Russia’s Prime Minister Vladimir Putin signs an autograph on a natural gas pipeline Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok in the Russian Far East city of Vladivostok on September 8, 2011, during the pipeline's launch ceremony. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Budapesten tárgyal a görög, a szerb, a macedón és a magyar külügyminiszter arról, hogyan kellene eljuttatni a jövőben a török határról az orosz gázt Közép-Európába.
Vágólapra másolva!

Az orosz gáz Közép-Európába juttatásának lehetőségeiről tárgyalnak április 7-én, kedden Budapesten Görögország, Szerbia, Macedónia és Magyarország külügyminiszterei, emlékeztet az Mno.hu. Moszkva lemondta a Déli Áramlat építését, ehelyett a Török Áramlatot valósítják meg, ami viszont csak a török-görög határig viszi majd el az orosz gázt.

Budapesten tárgyal a görög, a szerb, a macedón és a magyar külügyminiszter Fotó: Bielik István - Origo

Arról, hogy onnan hogyan szállítják tovább, a régió országainak és az Európai Uniónak kell megegyeznie. Oroszország ráadásul azt is kilátásba helyezte, hogy 2019 után megszünteti a gázszállításokat Ukrajnán keresztül.

Merre menjen az orosz gáz?

Az egyik lehetőség a Tesla nevű vezeték, ami Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül vinné a török határról a gázt Ausztriába. Az Eastring szlovák társaság megoldása ezzel szemben jórészt már meglévő vezetékeken keresztül, Bulgárián, Románián és Magyarországon ketresztül szállítaná az orosz gázt Szlovákiába.

Nagyon drága lenne

A magyar kormány azért támogatja a Teslát, mert minden lehetőséget megragad, hogy Magyaroroszág tranzitország legyen, véli Deák András, az MTA KRTK Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Az elképzelés Deák András szerint nem rossz, bár nem lát sok esélyt a vezeték megvalósítására, elsősorban azért, mert nagyon drága lenne.