Újra csilloghat a dollár

dollár pénz siker befektetés megtakarítás ötlet öröm deviza
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hónapban jelentősebb dollárgyengülés bontakozott ki a főbb devizapárok esetében, lázban tartva a kereskedőket, befektetőket, hogy vajon véget ért-e az a markáns trend, ami  2014 nyara óta az egyik legmeghatározóbb tőzsdei mozgás a világban. Alaposabb elemzés után úgy látni, újra a zöldhasú lehet a kedvenc. 
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy értékelhető következtetéseket lehessen levonni a következő időszak mozgásairól, mindenképp érdemes több devizapárt is górcső alá venni, hosszabb idősíkon is vizsgálva, mivel így kizárhatjuk azon rövidtávú zajokat, híreket, amelyek napi szinten alakítják az ide-oda mozgásokat.

EURUSD

A gyengébb amerikai makrogazdasági adatok és a rekord szintre emelkedett euró shortok leépülésének is köszönhetően közel 9 százalékot gyengült a dollár az euróval szemben az elmúlt 2 hónapban, de ez a mozgás inkább egy nagyobb, komplexebb korrekciónak tűnik.

A március közepi 1,0460-as mélypont óta egy nagyobb 'A-B-C' korrekció rajzolódik ki előttünk, ami a végéhez közelít, és vélhetően a 'C' szakasz befejező szakaszát rajzolja az árfolyam, ami könnyen lehet, hogy egy emelkedő ék vagy egy úgynevezett 'ending diagonal' alakzatban fog végződni az 1,1450-1,1550-es zónában. Innen jöhetne egy jelentős lefordulás, ami már megint az 1,05 körüli mélypontot venné célba. A felfelé korrekció vége úgy nyerhetne megerősítést, ha a 'B' pontból húzható emelkedő trendvonal megtörne, illetve ha az ábrán '4'-es pontnál jelölt 1,1070-es lokális mélypont elesne.

EURUSD 4 órás bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: FXCM Marketscope 2015, Investor.hu

(Az ábrán ugyan nem szerepel, de az 1,40-es tavalyi csúcs óta az idei 1,05-1,15 közötti korrekciós szakasz a 4. hullám is lehetne ebben a masszív dollárerősödő trendben, amiből még hiányzik a befejező 5. hullám 1,0460 alatt.)

USDJPY

A japán jen 2012 óta szolgáltatja a sztorit, igen erős emelkedő trendet kialakítva. Igazából azt érdemes megfigyelni, hogy több esetben is a trend folytatása előtt egy háromszög alakzatba rendeződött az árfolyam, és most is hasonló minta figyelhető meg. Ilyen háromszögek általában egy mozgás 4. hullámában szoktak kialakulni, aminek befejeződése után még egy nagyobb trendirányú mozgásra lehet számítani. A mostani 118-122 közötti konszolidáció is kezd a végéhez érni, hamarosan célbevehető a 122-125 közötti zóna. Viszont a kockázatokat is jól lehet értelmezni, mivel a háromszög alakzat esetleges besülése jól kalkulálható stop-loss szintet ad meg a kereskedőknek.

USDJPY napos bontású árfolyamgrafikon és a háromszög alakzatok az emelkedő trendben Forrás: FXCM Marketscope 2015, Investor.hu

Dollár index

Rég nem látott korrekció futott le a dollár index piacán, az elmúlt két hónapban 7 százalékot esett a 100,70-es csúcstól számítva. Ugyanakkor egy igen jelentős támasz zónához érkezett az árfolyam itt 92,60-93,60 között, és esélyes, hogy egy hasonló befejező mozgást láthatunk, mint amit az EURUSD esetében is, csak fordított előjellel. A további emelkedő trend abban az esetben folytatódna elég nagy eséllyel, ha a 100-as szinttől húzható csökkenő trendvonalat át tudná törni az ár, illetve szintén fontos lenne egy 96 fölötti zárás. (Az index mozgását leginkább az euró mozgása befolyásolja, hisz 57 százalékos súllyal veszik számításba.)

Dollár Index napos bontású árfolyamgrafikon és a fontos támasz zóna Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mivel a devizapiaci kereskedés az egyik legkockázatosabb tevékenységek közé tartozik a tőkeáttét miatt, így mindenkinek saját magának kell felmérni, hogy a rendelkezésre álló számlaméretéhez mérten milyen kockázatok mellett kíván kereskedni. A fenti elemzések egyfajta térképet adhatnak ahhoz, hogy hosszabb távon milyen trend az irányadó, hol lehetnek olyan beszállási pontok, amelyek magas hozam/kockázat aránnyal kecsegtetnek. Ennek megfelelően az aktuális mozgások bármikor felülírhatják a fent leírt elképzeléseket, így mindenkinek érdemes saját elemzést is végezni. Stop-loss megbízás nélkül pedig életveszélyes ezen a piacon kereskedni, ráadásul még szigorúbb kockázatkezelési szabályokat érdemes használni a nagy árfolyamingadozások miatt.