Csapdába eshet az Apple

Apple iPhone várakozás sorban állás
Vágólapra másolva!
Az Apple részvénye szerdán 100 dollár alá is benézett, amire 2014 októbere óta nem volt példa. Ezzel felfűtötte a Wall Streeten az azzal kapcsolatos vitát, hogy a papír értékeltsége vajon mennyiben tükrözi a vállalat teljesítményét, miközben egyesek gyenge növekedést várnak a vállalattól a 2016-os pénzügyi évben.
Vágólapra másolva!

A héten azért újultak ki az Apple-lel kapcsolatos aggodalmak, mert a The Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat csökkentette az iPhone-okhoz érkező beszerzéseket a kínai beszállítóktól. Ez pedig az egész beszállítói láncra hatással volt – hangsúlyozza a MarketWatch elemzése.

A hír szerdán megrázta a befektetőket, aminek következtében a napon belüli árfolyam a 99,87 dollárt is elérte, majd 100,70 dolláron zárt a papír. (A csütörtöki nap indítása sem sikerült túl jól a 98,68-as nyitást követően 97,76 dollárig süllyedt a részvény. Innen azonban viszonylag lendületes emelkedés kezdődött, a kereskedés első fél órájának a végig 99 dollárig kúszott az árfolyam.)

Ennek következtében komoly vita alakult ki a CNBC-n arról, hogy vajon

az Apple valódi értéket képviselő részvény vagy egy hatalmas csapda.

A kérdés tehát az, hogy a vállalat papírjának árfolyama vajon eléri-e azt az értéket, melyet a fundamentumok – például a jelentős készpénzállomány – indokolna.

Szép múlt, borús jövő?

Az egyik leginkább pesszimista befektető, Ian Winer a Wedbush Securities-től, azt állította, hogy

az Apple legjobb napjai már a mögöttünk vannak.

Winer véleményét erősíti meg, hogy sokan arra számítanak, hogy a 2016-os pénzügyi gyengülő növekedést hoz majd a vállalatnak. A nagy kérdés az lesz, hogy amennyiben és amikor az új iPhone 7-et bemutatják, a készülék képes lesz-e erőteljes negyedévekkel segíteni a céget. Az Apple Watch szintén hozhat felfutást, de az okosórák eddigi értékesítése nem olyan lendületes, mint ahogy a befektetők várták.

Forrás: 123rf.com

A szeptemberben véget érő 2016-os pénzügyi évre összesen 241,9 milliárd dolláros bevétel a FactSet elemzői konszenzusa. Ez

3,5 százalékos emelkedést jelentene a 2015-ös 182,8 milliárd után.

Az egyszámjegyű bővülés azonban komoly mélyrepülés lenne, tekintve, hogy 2015-ben 27,8 százalékkal emelkedett a bevétel.

Szerelmek és értékek

Mások ezzel szemben úgy érvelnek, hogy a legnagyobb készpénzállománnyal rendelkező cégnek minősülő Apple részvénye

kifejezetten olcsó.

A The Wall Street Journal elemzői szerint a jelenlegi piaci árba már beépültek az iPhone eladásokkal kapcsolatos gyenge várakozások, és miközben a befektetők rajonganak az olyan társaságokért, mint az Amazon vagy a Netflix, nem szabad leértékelni az Apple profittermelő képességét. „Az Apple az elmúlt negyedévben annyit keresett, mint az említett két vállalat együtt az egész története során”, írják a lapnál. Az Amazon papírja 632,65, míg a Netflixé 117,68 dolláron zárt szerdán.

Mindazonáltal a befektetők növekedést várnak el, különösen a technológiai szektorban. Mindaddig pedig amíg az Apple nem tud újra jelentős bővülést produkálni, lesznek olyan befektetők, akik úgy vélik majd, hogy a vállalat papírja csapdát jelent.