A bankárokat büntették az eredmény miatt

Lloyds bankház
An illuminated Lloyds logo sits above the entrance to a branch of a Lloyds bank in central London on October 5, 2015. Britain will sell another Ł2.0 billion of shares in state-rescued Lloyds bank to the public, the government said Monday. The British government had bailed out Lloyds during the financial crisis in 2008 at a cost of some Ł20 billion, taking out an initial stake of 43 percent. AFP PHOTO/JUSTIN TALLIS / AFP / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Közzétette 2015-ös eredményeit a Lloyds Banking Group, és a csoport zsugorodó nyereségről jelentett. A bank erre azzal lépett, hogy saját bankárjait büntette, vagyis alaposan visszavágta bónuszokat. A részvényeseknek kedvező lépésként számottevően emelték továbbá az osztalékot. A tőzsdék nagyra értékelték a lépést, az árfolyam több mint 10 százalékkal ugrott.
Vágólapra másolva!

Miután a Lloyds arról jelentett, hogy a profit esése elsősorban annak tudható be, hogy jelentős összeget kellett kifizetniük a károsultaknak egy hibásan értékesített termék miatt, a bank azt is közölte, hogy szigorítja a kifizetendő bónuszokat – írja a Business Insider.

Fair kompenzáció

Ennek értelmében a bónuszokat 353,7 millió fontra (392 forintos font árfolyam mellett 138,7 milliárd forintnak megfelelő összegre) vágták vissza a 2014-es 369,5 millió fontos szintről. Az átlagos, egy dolgozónak fizetett kompenzáció egyébként 4600 font (1,8 millió forint). Ráadásul amennyiben valaki meg is kapja a bónuszt, csak 2 ezer fontig (784 ezer forintig) jut hozzá készpénzben, a többit részvényben kapja, amelynek további sorsa függ a későbbi teljesítményétől.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Jóllehet ez az összeg egyáltalán nem tűnik szörnyűnek,

az iparág egészét tekintve kiugróan alacsonynak számít.

Egy statisztika szerint ugyanis 2016-ban egy átlagos junior pozíciót betöltő bankárnak 90 ezer fontos (3,53 millió forintos) alapfizetés mellett 50 ezer fontos (1,96 millió forintos) bónuszt állapítottak meg.

Ezzel együtt a csoport elnöke, Lord Blackwell közleményben tudatta, hogy hisznek a fair kompenzációban, és abban, hogy

a dolgozók az eredményeik után kapjanak jutalmat.

Ezzel összefüggésben pedig a cél egy olyan kultúra megerősítése, amely hosszú távú eredményekben gondolkodik, és elkötelezett az ügyfelek bizalmának újjáépítésében.

Emelték az osztalékot

A vállalat eredményeit tekintve az látszik, hogy a 2015-ös adózás előtti profit – leszámítva a bírságokat és más átszervezési költségeket – 8,11 milliárd fontra emelkedett, ami megfelel a Bloomberg elemzői konszenzusának. A nettó eredmény azonban 956 millió fontra esett az egy évvel korábbi 1,5 milliárdos szintről a bevétel mindösszesen 1 százalékos csökkenése mellett.

Mindemellett a menedzsment igyekszik több fronton is vonzónak mutatkozni az ügyfelek és a befektetők felé egyaránt. Az átszervezések mellett ugyanis a vezérigazgató 0,75 pennyről 2,25-re emelte az egy részvényre eső osztalékot, és ehhez egy 0,5 pennys különleges kifizetést is hozzátett.

A menedzsment a részvény mai árfolyammozgása alapján elnyerte a befektetők tetszését:

a Lloyds részvények szárnyaltak:

majd 10 százalékkal az előző napi zárás (62,2 font) fölött nyitották a napot, s nap közben is folyamatos volt az emelkedés, közép-európai idő szerin 3 óra körül 70 font fölött járt a jegyzés.