Egyelőre nem omlanak össze a bankok

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Credit Suisse adózás előtti éves veszteségről számolt be csütörtökön a küzdelmekkel teli negyedik negyedév után, és arra figyelmeztetett, hogy 2016-ban erős volatilitások várhatók a piacokon. A svájci bank jelzése az egész pénzügyi szektor számára bajokat vetít előre, de a vállalat vezérigazgatója szerint a bankokat egyelőre nem fenyegeti nagy veszély.
Vágólapra másolva!

A zürichi székhelyű Credit Suisse csoport 2,4 milliárd svájci frankos (2,38 milliárd dollár) adózás előtti veszteségről jelentett az egész évre vonatkozóan. Ezzel a vállalat nettó vesztesége 2,9 milliárd frankra rúgott, ami az első teljes éves veszteségnek számít 2008 óta – írja a CNBC.

A vállalat vezérigazgatója, Tidjane Thiam részben azzal indokolta a számokat, hogy egy

„nagytakarítás" folyik, ami számos költséggel jár.

A jelenlegi eredmények az elsők azt követően, hogy Thiam elhatározta, visszavágják a befektetési banki üzleteket, és nagyobb figyelmet szentelnek a vagyonkezelésnek.

A vagyonkezelés egyébként jól is ment a vállalatnak. A Credit Suisse ugyanis 4,4 milliárd frankos nettó új eszközről számolt be, miközben az egyik nagy riválisnál, a UBS-nél 3,4 milliárd frankos volt a tőkekiáramlás a negyedik negyedévben.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mindazonáltal a cégvezető szerint

nem világos, hogy a piacokon és a világgazdaságban mutatkozó negatív trendek elkezdtek-e enyhülni.

A gyenge negyedik negyedév mögött többek között olyan tényezők álltak, mint a kínai növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságok, az olajár szakadása, a nagy jegybankok egymástól eltérő politikája, az alacsony likviditás, valamint az erős svájci frank – tette hozzá Thiam. A Credit Suisse ezzel párhuzamosan alacsonyabb szintű ügyfélaktivitással is találkozott.

Thiam szerint

kell néhány negyedév ahhoz, hogy a piacok megnyugodjanak.

Példaként említette a kontrollált kínai gazdasági lassulást, ahogy az ország igyekszik átállni egy exportvezérelt modellről egy fogyasztásvezéreltre. Ez egy rendkívül nehéz átmenet Kínában, és a piacok extrém idegességet mutattak, különösen ahogy felfüggesztették a napi kereskedéseket.

Mindazonáltal Thiam úgy látja,

nem kell még temetni a bankokat,

és a nagy apokalipszis forgatókönyveknek nincs valódi alapjuk. A Pénzügyi Stabilitási Tanácsnak (FSB) köszönhetően ugyanis a globális pénzügyi rendszer szempontjából kiemelt fontosságú bankok mintegy 4 ezer milliárd dollárnyi plusz tőkével segítik majd a stabilitást.