A gazdagabb városoknak jöhet be a csok

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
A jó munkaerő-piaci helyzetben lévő városokban fokozódhat a családok otthonteremtési kedvezményének megfelelő új lakások kínálata, és a kereslet is növekedhet, ami az árak emelkedését eredményezheti.
Vágólapra másolva!

A legjobb munkaerő-piaci helyzetben lévő megyeszékhelyeken – Győrben, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben – január elején 22-34 millió forint volt a 60-150 négyzetméteres, új építésűként hirdetett lakások átlagára, derült ki az Ingatlan.com összeállításából.

10+10 millió

A múlt év utolsó hetében jelent meg az új lakástámogatási rendszerről szóló jogszabály, amely három gyerekre, szigorú feltételek mellett új lakásra akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, és 10 millió forint összegű, maximum 25 éves futamidejű kedvezményes kamatozású kölcsönt biztosít az igénylőknek.

A gazdagabb megyeszékhelyek lehetnek a csok slágervárosai Forrás: Ingatlan.com

A portál az öt legalacsonyabb relatív munkanélküliségi mutatóval rendelkező városban – Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben – vizsgálta az új építésűként hirdetett, 60-150 négyzetméteres lakások átlagárát és átlagos négyzetméterárait.

A csok maximális összegéhez csak 60 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások esetében lehet hozzájutni,

viszont a fejlesztők csak a maximum 150 négyzetméteres lakások után tudják felszámítani a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot, közölte az Ingatlan.com.

Drágultak a lakások

„A 10 plusz 10 millió forintos támogatást igénylők várhatóan nagyobb számban lesznek azokban a városokban, amelyekben az országos átlag alatti a munkanélküliségi mutató” – mondta az összeállítás szempontjairól Balogh László. A portál szakembere hozzátette, hogy országos szinten

a 60-150 négyzetméteres új építésű lakások átlagára tavaly 9,3 százalékkal nőtt,

az idén pedig részben a csok miatti kereslet nyomán még magasabbak lehetnek az árak.

Egyre drágábbak lesznek az új lakások Forrás: Photononstop/Alain Le Bot

Budapesten – ahol az országos 5,1 százalékkal szemben mindössze 2,66 százalékos volt a munkanélküliségi mutató – látványos volt az áremelkedés, hiszen az új építésűként hirdetett 60-150 négyzetméteres lakások tavalyi átlagos négyzetméterára 463 ezer forint volt, ezzel szemben január elején már 535 ezer forint volt az átlagár, közölte az ingatlanhirdetési portál.

Tehetősnek kell lenni

„Bár a négyzetméterárakból az is látszik, hogy akár 30 millió forint alatt is található új építésűként hirdetett csoknak megfelelő lakás Budapesten. A január elején

– mondta Balogh László. Ez a szám azonban jelentősen meghaladja a csok keretében felvehető, államilag kamattámogatott hitellel megvásárolható ingatlanok maximális, nettó 30 millió forintos vételárát. Az Ingatlan.com szakértője szerint a csokra optimalizált budapesti fejlesztések ezért az alacsonyabb telekárakkal rendelkező külső kerületekben indulhatnak meg.

Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém

A fővárost és megyeszékhelyeket nézve a legkedvezőbb, 2,17 százalékos munkanélküliségi mutatója Győrnek volt, ahol felemásan alakultak a vizsgált új építésű lakások árai. Az átlagos négyzetméterár a múlt év során a januári 318 ezer forintról 307 ezer forintra csökkent, ugyanakkor a lakások átlagára 23 millióról 24 millió forintra nőtt, olvasható a portál közleményében.

24 és 44 millió forint között mozognak az átlagárak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szintén alacsony – 2,47 százalékos – munkanélküliségi mutatóval rendelkező Szombathelyen 22 millió forintnál járt a 60-150 négyzetméteres új lakások átlagára december végén, míg a 2,93 százalékos munkanélküliségi mutatóval rendelkező Székesfehérváron a szóban forgó új lakások átlagos négyzetméterára tavaly január és december vége között 332 ezer forintról 380 ezer forintra nőtt, a lakások átlagára pedig 24 millió forintról 34 millió forintra ugrott.

Veszprémben 3,01 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, míg a négyzetméterárak 280-290 ezer forint között mozogtak, ugyanakkor a lakások átlagára 21 millió forintról 29 millió forintra emelkedett december végére.

Felpöröghet a lakásépítési piac

Balogh László szerint a 10+10 millió forintos támogatás bevezetése, és a rendszer átalakítása, kiegészülve a lakásépítés áfájának csökkentésével és az építéshez adott kedvezményekkel felpörgetheti a lakásépítési piacot.