Vágólapra másolva!
A külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét, ahol az egyik fél idősebb negyven évnél. Nem kell, hogy a gyerekek ugyanazoktól a szülőktől származzanak, sőt az örökbe fogadott gyerekek után is jár a támogatás.
Vágólapra másolva!

Megjelent az a kormányrendelet, amelyben a kabinet pontosan szabályozza, kik vehetik igénybe a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét (csok).

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az otthonteremtési programhoz kapcsolódó rendeletmódosításokról szólva elmondta, a jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Több gyerek, több pénz

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.

A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

A külföldi munkaviszony is jó

Rétvári Bence kiemelte, a visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban – legfeljebb 15 nap megszakítással –

rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal.

Az igénylő a munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy

a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni,

amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

40 fölött is jár

Az államtitkár fontos kedvezményként említette, hogy a támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyerek 20 éves koráig vehetik igénybe, és ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható – mondta az államtitkár, aki kiemelte azt is, hogy

a támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik a családjukat.

Az új emelet is új lakás

A kormány képviselője megjegyezte, a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtér-beépítés is.

Az örökbe fogadott gyerekeket is beszámítják Forrás: MTI/Jászai Csaba

A nevelt gyerek is jó

Rétvári Bence közölte, a támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt. Szólt arról is:

a támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

Hitelt is lehet kérni

Az államtitkár kitért arra is, hogy a 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető ugyanakkora összegű, a korábbinál 3 százalékponttal kedvezőbb hitel feltételei megegyeznek a támogatás kritériumaival. Az állam garantálja, hogy a kedvezményes hitelt 25 évre felvevőknek a kamatperiódusát öt évre rögzítik, majd ezt követően is garantálja a kínált 3 százalékpontos kamatelőnyt – mondta.

Felülről nyitott

Rétvári Bence szerint az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, amelyben három vagy több gyermek él, de a kabinet abban bízik, hogy a jövőben még több ilyen család lesz.

A kormány ezért egy felülről nyitott előirányzatot hozott létre az otthonteremtési programra,

így minden jogosultnak biztosítja a támogatás fedezetét.