Inkább a brexittábornak kedveznek előzetes részvételi adatok

brexit, európai unio, anglia, nagy britannia, politika, brit, kilépés
Fishermen and campaigners for the 'Leave' campaign demonstrate in boats outside the Houses of Parliament in London, U.K., Wednesday June 15, 2016. The Brexit battle took to London's River Thames as boats supporting the 'Leave' and 'Remain' campaigns jostled for space, while Irish rock star Bob Geldof harangued U.K. Independence Party leader Nigel Farage using a sound system. (Photo by Jay Shaw Baker/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nagyjából annyian vehetnek részt a brexit-népszavazáson, mint a legutóbbi parlamenti választásokon. A gazdagok és az idősek a leglelkesebb szavazók, az utóbbi inkább a kilépés irányába billentheti a mérleg nyelvét.
Vágólapra másolva!

Nem várható kiemelkedően magas részvétel a brexit-népszavazáson a BMG Research csütörtökön publikált felmérése szerint, legalábbis, ha a parlamenti választásokhoz hasonlítjuk. A közvélemény-kutatás alapján britek 67 százaléka megy el biztosan szavazni, vagyis a részvétel annyi lehet, mint a tavalyi parlamenti választásokon, azon a választók 66 százaléka vett részt, 2010-ben a 65 százalékuk. A felmérésen mért 67 százalék kisebb, mint amire a fogadóirodák számítanak, ott a 70-75 százalékos részvételi arányra a legkisebb a szorzó.

A skótok lelkesebben szavaztak

A legutóbbi,

a skót függetlenségről szóló népszavazáson a választásra jogosultak 84,59 százaléka vett részt,

igaz, ezt csak Skóciában tartották. A legutolsó országos népszavazáson, 2011-es választójogi népszavazáson jóval alacsonyabb, 42,2 százalékos volt a részvétel.

Függetlenségpárti felvonulás Skóciában: a skót népszavazáson jóval nagyobb volt a részvétel Forrás: AFP/Lesley Martin

A Guardian szerint a mostani szavazáson az alacsony részvétel a brexitárti tábornak kedvez, hozzáteszik azonban, hogy ezen még fordíthat az a 12 százalék, akik nem ígérik biztosra a részvételüket. Ami viszont mindenképpen a kilépni vágyók táborát erősíti, az az idősek magas, és a fiatalok alacsony választási hajlandósága.

A szegényeket és a fiatalokat kevésbé érdekli

A 18 és 24 év közötti korosztálynak csupán 54 százaléka venne részt a szavazáson – a májusi felmérésben még csak 47 százalékuk jelezte a részvételét – míg

a 65 év felettiek körében 79 százalék az arány.

Egy korábbi felmérés azt mutatták, hogy a 18-24 éves korosztály 70 százaléka támogatja a bennmaradást, míg az 55 éves és ennél idősebb csoport 64 százaléka a kilépést támogatja. Ez a felmérés szintén arra mutatott rá, hogy a kilépés-pártiaknak kedvez az alacsony részvétel, mivel a brexittábor 78 százaléka, az EU-pártiaknak viszont csak a 66 százaléka biztos szavazó.

Katie Ghose, a BMG Research sajnálatosnak nevezte, ha a részvétel hasonló, vagy alacsonyabb lesz, mint a tavalyi választásokon. „Ezt a népszámlálást nem döntheti el egy demográfiai csoport a másik nevében, komoly társadalmi párbeszéd eredményének kéne lennie, amiben mindenki részt vesz” – mondta. Szerinte a mostani népszavazás egyértelműen fontosabb, mint a parlamenti választások. „Minden szavazat számít, és az eredmény évtizedekre meghatározza majd az Egyesült Királyság sorsát. Az alacsony részvételnek egy olyan kockázata is van, hogy

az emberek úgy érezhetik, hogy a kérdést nem sikerült egyértelműen eldönteni,

lehet, hogy sokan megkérdőjelezik majd az eredményt és új választásokat követelnek, akármelyik oldal nyer is.”

Az alacsony jövedelműek között népszerűbb a brexit, de ők kevésbé lelkes szavazók Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Katie Ghose aggasztónak nevezte a korcsoportok közti szakadékot is, valamint azt, hogy

a gazdagabbak jóval nagyobb arányban szavaznak, mint a szegényebbek:

a magasabb jövedelműek 71 százaléka, a szegényebbek 62 százaléka biztos szavazó. Ez utóbbi egyébként inkább kedvez a maradóknak, legalábbis januárban még 47 százalék volt az alacsony jövedelműek körében a kilépést támogatók aránya a 34 százaléknyi maradóval szemben.