10 éves csúcsra futott az OTP-részvény

OTP bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
OTP bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Az OTP csoport történelmének eddigi legmagasabb negyedéves eredményét érte el idén az április-júniusi időszakban.
Vágólapra másolva!

Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy mindez a magyar gazdaság kiváló teljesítményének az eredménye. A fogyasztás és a reálbérek növekedése és az ingatlanpiac aktivitása vezetett a vállalati után a lakossági hitelezés növekedésének elindulásához, ami pozitívan hat a csoport bevételeire.

A lakossági hitelezésben a növekedés folytatódik, a folyósítási dinamikák ezt támasztják alá és mindez az OTP részvényein is látszik.

Bencsik László az első féléves teljesítmény alapján az idei közgyűlésen bejelentett várakozásokat teljesíthetőnek nevezte, azaz a 15 százalékos tőkearányos nyereség mutató célkitűzése továbbra is érvényben marad 12,5 százalékos elsődleges tőkemegfelelést feltételezve.

Az OTP-csoport konszolidált korrigált adózott eredménye a második negyedévben 78,257 milliárd forint volt, 38 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél, és 17 százalékkal magasabb az előző negyedévinél.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A pozitív hírek miatt megugrott az OTP-részvényének árfolyama és több mint 10 éves csúcsot döntött meg pénteken. Délelőtt már 10 ezer forint fölött járt a részvény ára, kora délutánra kissé visszakorrigált, de még így is 9900 forint körül kereskedtek vele.

A vezérigazgató-helyettes a kiváló eredmények másik fontos elemének nevezte az akvizíciós folyamatot, amelynek eredményei már részben láthatóak.

A négy megvásárolt bank teljesítő hitelállományát - Axa Bank, Splitska Banka, Banca Romaneasca, Vojvodjanska banka - 2016 óta összeadva a csoport szintű hitelállomány több mint egynegyedével nőtt. Az akvirált bankok konszolidálása várhatóan idén a negyedik negyedévben befejeződik, de ez felügyeleti engedélyek függvénye is - mondta Bencsik László.

A tervek szerint a bankcsoport további akvizíciókkal is szeretne növekedni azokban az országokban ahol már jelen van.

Szerbiában 5,7 százalékos piaci részesedéssel a 7. helyen lesz az OTP míg Romániában 3,8 százalékos piaci részesedéssel a 8. legnagyobb bank lesz az országban a mérlegfőösszeg alapján.

Csányi Péter, az OTP ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a mobiltelefonos integrált pénzügyi alkalmazások fejlesztésére egyedi megoldással saját leányvállalatot alapítottak még 2013-ban OTP Mobil Kft. néven. Idén júniustól már elérhető az érintéses mobiltelefonos fizetés is, amit bevezetése óta már 15 ezer ember használ és 130 ezer alkalommal fizettek vele.