Közel a teljes foglalkoztatás, emelkedő bérek, új magyarországi beruházások

női fönök vezető igazgató egyenlőtlen  fizetés női  férfi bérek fizetések
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal jelentéseiből a héten kiderült, hogy májusban ismét nőttek a bérek, rekordmélységbe zuhant a munkanélküliség, és az ország közelít a teljes foglalkoztatottsághoz. Emellett több beruházást is bejelentettek Magyarországon, az Egyesült Államokban pedig folytatódott a gyorsjelentési időszak. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Kilőttek a magyar bérek az elmúlt négy évben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a várakozásokat meghaladva, 11,2 százalékkal nőttek a bruttó bérek májusban, ami azt jelenti, hogy 2015 óta már 50,4 százalékos volt a növekedés mértéke.

illusztráció Forrás: Shutterstock

2019. májusban a bruttó átlagkereset 364 400 forint volt, 11,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ha 2019. január–május időszakát tekintjük, akkor ebben a periódusban a bruttó átlagkereset elérte a 358.400 forintot, a nettó átlagkereset 238.300 forint volt, mindkettő 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Közel a teljes foglalkoztatottság

A friss adatok szerint mind a foglalkoztatási, mind a munkanélküliségi helyzetet leíró számok rekordot mutatnak, az előbbi történelmi magasságokba emelkedett, az utóbbi történelmi mélypontra zuhant az elmúlt hónapokban.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék volt, ami újabb rekordnak számít az egy hónappal korábbi 3,4 százalék után. A nők mutatói javultak, miközben a férfiak körében nem változott a munkanélküliség.

A Capital One százmillió ügyfele adatait lopták el

A Capital One bankot ért támadásban 100 millió amerikai és 6 millió kanadai ügyfél érintett. A hacker 140 ezer amerikai és 1 millió kanadai ügyfél társadalombiztosítási számához fért hozzá. A becslések szerint ez idén mintegy 100-150 millió dollárba kerülhet a banknak.

illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A Morgan Stanley szakértője, Betsy Graseck szerint azonban a Capital One alábecsülte a károkat, és nagy valószínűséggel jóval több pénzbe kerül majd a cég számára az adatszivárgás. Graseck szerint az összeg elérheti az 500 millió dollárt is.

Újabb beruházás Magyarországon

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten felavatta az AgroSprint új gyáregységét Nyírlugoson. A zöldség-gyümölcs feldolgozással és gyorsfagyasztásával foglalkozó vállalat beruházása 2,2 milliárd forintos volt.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

A miniszter kijelentette, hogy a kormány célja, hogy a magyar gazdaság felzárkózási pályán maradjon, azaz a gazdaság növekedése mindig meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését.

Ismét nőtt a boltok forgalma

A KSH legfrissebb jelentése szerint, júniusban a nyers adat alapján 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve.

illusztráció Forrás: Origo

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Kitart a lakásépítési lendület

A KSH friss adatai szerint, 2019 első félévében 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18.227 volt, 0,9 százalékkal több mint 2018 azonos időszakában.

Szakértői kommentárok szerint, a lakásépítések a maximumon pörögnek, ám elsősorban a kapacitás- és munkaerőhiány miatt nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac. Az elkövetkező időszakban újabb jelentős átadási hullámra lehet számítani. Ugyanakkor az új lakások piacán egyre nagyobb súlyt képviselnek a vidéki ingatlanok.

Az amerikai jegybank kamatot csökkentett

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed, 25 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamatsávot.

illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság szerdán befejeződött kétnapos ülésén 25 bázisponttal 2,00-2,25 százalékra csökkentette a 2018 decembere óta érvényes 2,25-2,50 százalékos irányadó dollárkamatsávot.

Elkészült az első húsz hazai gyártású InterCity kocsi

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a héten bejelentette, hogy elkészült a MÁV-Start Zrt. első húsz, saját forrásból gyártott, nemzetközi forgalomra alkalmas, új generációs InterCity kocsija a szolnoki vasúti járműjavítási telephelyen.

Elkészült az első húsz új InterCity kocsi Forrás: MÁV Zrt.

Szintén közölte, hogy augusztusban elkezdődhet további hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ összeszerelése, amihez a saját forrás mellett kormányzati költségtérítést is kap a vasúttársaság.

Több szállodalánc is betiltja az ajándék pipereholmikat

Az InterContinental Hotels Group (IHG) szállodalánc a hozzá tartozó egységekben fokozatosan vezetik ki az eddig a vendégek számára ajándékba adott pipereholmikat.

illusztráció Forrás: Kris Black/Shutterstock

A brit hátterű vállalat birtokolja a Holiday Inn és a Crowne Plaza márkanév alatt futó hotelláncok egységeit, amelyeknek összesen 843 ezer szobájából 2021-ig, fokozatosan eltűnnek a vendégeknek kihelyezett pipereholmik, kis kiszerelésű tisztálkodószerek. Ezt a vállalat környezetvédelmi okokra hivatkozva teszi meg.

Óriási második negyedéves nyeresége volt a Mol-nak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentésből kiderült, hogy a Mol-csoport 182,4 milliárd forint (634 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei második negyedévben, ami két százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A Mol az első félév végére elérte a 2019-es évre vonatkozó EBITDA előrejelzése felét, 1,15 milliárd dollárt. Ez azt jelenti, hogy jó úton járnak, hogy elérjék, vagy akár meg is haladják a 2019-es évre vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült 2,3 milliárd dolláros EBITDA előrejelzést.

Dübörög a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban

Amerikai idő szerint kedd estig az 505 cégből 298 tette közzé a számait, és az aktuális, illetve a várt profitok egyesített mutatója 1,86 százalékos mínuszt produkált. Az S&P 500 összesen 11 iparágából 6 mutatott eddig egy részvényre eső profitcsökkenést.

illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az élvonalban a nyersanyagszektor (18,9 százalékos mínusz), illetve az ipari cégek (11,3 százalékos mínusz) álltak. Eddig az egészségügyi szektor produkálta a legjobb teljesítmény 7,2 százalékos növekedéssel, melyet a pénzügyi vállalatok követnek 5,0 százalékos izmosodással. Az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy formálódik egy úgynevezett profitrecesszió, amelyre 2016 második negyedéve óta nem volt példa.

Hamarosan eltűnnek a budapesti reptér bádogtermináljai

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a héten elmondta, hogy átépíti a diszkontjáratok be- és kiszállítására szolgáló bádogépületeket és a hozzájuk tartozó sétálós folyosórendszert a budapesti repülőtér üzemeltetője.

illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A repülőtér-üzemeltető tulajdonosának több mint 70 pontból álló hibalistát adtak át korábban, amelynek egyik lényeges eleme a schengeni (A) oldalon, a diszkont járatok kiszolgálására hivatott egyszerűsített beszállítókapuk átépítése volt. A miniszter hangsúlyozta, hogy 2020. január 1-jével, ha kell, rendeleti úton tiltják be a terminálrész használatát, amennyiben nem történik változás.

Tőzsdei szolgáltatást indít a Revolut

A Revolut, a londoni székhelyű FintTech vállalkozás, amely több mint hatmillió ügyféllel rendelkezik az Egyesült Királyságban és Európában, mostantól jutalék nélküli tőzsdei kereskedési szolgáltatást indított Európa-szerte.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Amint elérhetővé válik a szolgáltatás, a Revolut Metal kártyás ügyfelek havonta akár száz ingyenes azonnali tranzakciót is végrehajthatnak több mint 300 amerikai részvénnyel a New York-i Értéktőzsde és a NASDAQ kínálatából.

Hatalmas változások jönnek a társasházak életében

Az új társasházi tisztviselőknek 2020. május 1-jéig kell bejelentkezniük a társasházi tisztségviselők nyilvántartásába.

illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ez a változás a szakértők szerint sokat segít a társasházak ügyintézésében, és attól sem kell majd tartani, hogy a közös képviselő visszaél a lakók bizalmával, és nem megfelelően kezeli a ház pénzét.

Egyre erősödik az Apple a szolgáltatások területén

Az Apple friss jelentéséből kiderül, hogy a vállalat 1 százalékkal nagyobb bevételre tett szert, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az iPhone eladásokból 25,99 milliárd dollárhoz jutott a cég, ez viszont kevesebb, mint a tavalyi 29,47 milliárd dolláros bevétel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az iPhone eladásokból származó bevétel 2012 óta először adja az összbevétel kevesebb mint felét.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A szolgáltatások 11,46 milliárd dollár bevételt hoztak a vállalatnak, de emellett a hordozható eszközök tekintetében is komoly növekedés volt megfigyelhető, javarészt az AirPods vezeték-nélküli fejhallgatók második generációjának bemutatkozása miatt.

Több milliárdos beruházás Füzesabonyban

Uniós és állami támogatással, mintegy hárommilliárd forintból papíralapú rakodólapot és ehhez kapcsolódó termékcsoportot, valamint az előállításhoz szükséges technológiát fejlesztett ki a csomagolóanyag-gyártással foglalkozó DS Smith Packaging Hungary Kft.

A londoni székhelyű DS Smith vállalatcsoport 37 országban van jelen. Összesen 270 telephelyén világszerte 32 ezer embert foglalkoztat, éves árbevétele megközelíti az 5 milliárd fontot.

Változott a héten a gázolaj ára

A Mol szerdán 3 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a 95-ös benzin ára nem változott. Az emeléssel a gázolaj literje 399 forintra drágult.

z üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán módosult. A 95-ös benzin ára akkor 6 forintos csökkenéssel 391 forintra, a gázolajé 4 forintos csökkenéssel 396 forintra mérséklődött.