Visszaállhat az olajpiac egyensúlya?

Arktisz, olaj
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az olajpiac újra visszanyeri az egyensúlyát az elmúlt időszak összeomlása után, de az még igen bizonytalan, hogy a szektorban hogy néz majd ki pontosan az „új normális" állapot – mondta Abu-Dzabi állami olajvállalatának vezetője.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek kedvező jeleket mutattak a globális olajpiacon, köszönhetően annak, hogy az OPEC és a külsős szövetségesei (OPEC+) meg tudtak állapodni az olajkitermelés-csökkentéséről. Úgy tűnik tehát, hogy a felek képesek hatékonyan dolgozni a piaci egyensúly visszaállításáért – mondta Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírség államminisztere, aki Abu-Dzabi állami olajvállalatának (ADNOC) vezérigazgatója is.

Hozzátette, ahogy a gazdaságok a koronavírus-járvány után fokozatosan újra kinyitnak, az olajpiaci kereslet is megélénkülhet.

Ezzel együtt viszont számos bizonytalanság van azzal kapcsolatban, hogy néz majd ki az „új normális" állapot a piacon

– tette hozzá Al Jaber.

A járvány egyébként az olajpiacot is igen keményen érintette, és az árfolyamok több mint 50 százalékot estek idén. Az OPEC ennek fényében hozta tető alá múlt hónapban a megállapodást, melynek értelmében a szervezet és külsős partnerei napi 9,7 millió hordós kibocsátás-csökkentésről döntöttek, május elejétől.

Bizonytalan időszak vár az olajpiacra Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az ADNOC kiemelten fontos szereplője az OPEC országok kitermelő egységeinek. A vállalat áprilisban napi 4 millió hordó olajat termelt, de később a megállapodást értelmében ezt csökkentették. Az OPEC a tervek szerint legközelebb június 10-én ül össze, hogy megvitassa a piac állapotát és a lehetséges lépéseket.

Noha csütörtöki jelentésében a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is azt jelezte előre, hogy az olajpiaci kereslet fokozatosan javulni fog a gazdaságok újranyitásával, Al Jaber hangsúlyozta, a világ most egy olyan időszakban van, amelyre még soha nem volt példa.

Kiemelte, példátlan, hogy a gazdasági aktivitás ilyen erősen és ilyen gyorsan szakadjon be.

Bár egyelőre nem lehet pontosan megjósolni, milyen lesz a gazdasági környezet talpra állása, Al Jaber jelezte, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy sokkal inkább U-alakú, és nem V-alakú lesz a világgazdaság felpattanása.

Ezzel párhuzamosan Al Jaber optimista az ADNOC jövőjével kapcsolatban. Hangsúlyozta,

a társaság az elmúlt években komoly átalakuláson ment keresztül, aminek következtében stabilan tudja tartani magát a mostani felfordulás idején is.

Hozzátette, jelenleg még keményebben dolgoznak azon, hogy megőrizzék az erőforrásaikat, növeljék a hatékonyságot, valamint maximalizálják a nyereségességet.