Zloty a forintért

Vágólapra másolva!
A forint utóbbi napokban tapasztalt erősödéséhez nagymértékben hozzájárult a zloty euróval szembeni erősödése is - tájékoztat a New York Broker elemzői részlege.
Vágólapra másolva!

A zloty jó szereplését egyértelműen a kormányalakítás körüli bizonytalanság megszűnte okozta. Mint ismeretes a baloldali SLD győzelmét hozó parlamenti választásokat követően komoly bizonytalanság volt a győztes párt koalíciókötési szándékai körül. Végül hétfőn a Parasztpárttal kötött koalíció nyomán megszerezte a parlamenti többséget az SLD.

Az új kormány rendkívül nehéz helyzetben lévő gazdaságot örökölt elődjétől: mint ismeretes a nyár folyamán közel harmadával kellett megemelni a költségvetés idei évre tervezett hiányát, a várakozásoktól elmaradó GDP növekedés valamint a vártnál magasabb arányú kormányzati költekezés miatt.

Witold M. Orlowski a Gazdaságkutatók Független Szervezetének (GFK) kutatója szerint az új kormánynak négy területre kell kiemelt figyelmet fordítania. A nyár folyamán felmerültek olyan híresztelések, melyek szerint költségvetés hiánya jövőre elérheti a 80 milliárd zlotyt. Witold felhívta a figyelmet arra, hogy ezt nem tudja a belföld már finanszírozni, így ez rendkívül komoly hozamemelkedéshez vezetne.

Másik, hogy a fiskális politikának a korábbinál jóval nagyobb együttműködésre van szüksége a monetáris politikával. Csak ebben az esetben van lehetőség a jelenlegi lassú gazdasági növekedés gyorsítására. Ehhez a korábbinál jóval aktívabb kamatcsökkentési politikára van szükség. Harmadszor a most hatalomra kerülő kormánynak kiemelt figyelmet kell fordítani az Európai Uniós csatlakozásra, és végül a kormány sajnos nem kerülheti el a népszerűtlen megszorító intézkedéseket sem.

Elemzői vélemények szerint a zloty további erősödése jó alapja lehet a forint erősödésének is. Amennyiben a fent leírt folyamatok elkezdődnek a zloty oldaláról nem lesz gátja a forint erősödésének.

(e-Broker)

Ajánlat:

e-Broker