Nőttek az ipari termelői árak februárban

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak 0,3 százalékkal nőttek az idén februárban a januárihoz képest, a tavaly februárihoz viszonyítva pedig 2,3 százalékkal csökkentek - tájékoztatta közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A belföldi értékesítési árak egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőttek, egy év alatt 1 százalékkal emelkedtek. Az exportárak havi növekedése 0,2 százalék volt, a tavaly februárihoz viszonyítva viszont 5 százalékkal csökkentek. Tavaly februárban az ipari termelői árak egy hónap alatt 0,7 százalékkal, éves összehasonlításban 9,8 százalékkal emelkedtek.

Az idén januárban a havi növekedés 0,1 százalék volt, míg a 2001 januárihoz képest 2 százalékos csökkenést regisztrált a KSH. A hivatal közlése szerint az idén februárban a belföldi értékesítések átlagos havi áremelkedését meghaladó mértékű árnövekedés jellemezte a kőolaj-feldolgozást, ahol 2,4, az építőipari anyagokat előállító nem fém ásványi terméket gyártó ágazatot, ahol 1,2 százalék, valamint az élelmiszeripart és a zömében bútoripari termelést reprezentáló, máshová nem sorolt feldolgozóipart is, amelyekben 0,7 százalékkal nőttek a termelői árak.

A többi feldolgozóipari ágazatban a havi árváltozás mértéke a -0,9 és +0,1 százalék közötti sávban volt. Az exportértékesítéseknél a legnagyobb, 0,8 százalékos egyhavi áremelkedést az élelmiszer-ipari kivitelnél figyelték meg. Átlag feletti, 0,3 százalékos árnövekedést regisztrált a KSH a kőolaj-feldolgozásban. A gépipari ágazatok közül a villamosgép-, műszerkivitelben 0,5 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt.

A vegyi anyagok és termékek, továbbá a gépiberendezés-, járműgyártás mérsékelt, 0,1-0,2 százalékos árnövekedését leszámítva, a kiviteli árak 0,2-0,9 százalékos ármérséklődése volt megfigyelhető. A KSH jelentése szerint rendeltetés szerinti csoportosításban tekintve a leggyorsabban az energiatermelő ágazatok, illetve a nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai növekedtek egy hónap alatt 0,7, illetve 0,4 százalékkal.

A belföldi értékesítések áralakulásában hasonló tendencia érvényesült. A kivitelben szintén az energiatermelő és a nem tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai emelkedtek legjobban,0,3, illetve 0,2 százalékkal. Hasonlóan mértékben nőttek az anyag, illetve félkész termék jellegű áruk termelői árai is.