Már versengenek az iraki kitermelésért az olajtársaságok

Vágólapra másolva!
A BP és a Shell olajipari konszernek jelezték a brit kormánynak, hogy egy esetleges iraki háború után szívesen szerepet vállalnának az iraki olajtartalékok kiaknázásában.
Vágólapra másolva!

A Financial Times értesülése szerint a brit-holland Shell tárgyalt e témáról Tony Blair kormányfő tanácsadójával, Geoffrey Norris-szal. A BP pedig arra figyelmeztette a londoni kormányt, hogy a brit cégek ne kerüljenek hátrányba az amerikaiakkal szemben az iraki olaj kiaknázásáért kialakuló harcban.

A lap szerint az olajipari konszernek élénk figyelmet fordítanak az iraki fejleményeknek, hiszen az iraki rendszer változásával megnyílna a lehetőség a hivatalosan 112,5 milliárd hordóra becsült, a szaúdi után a világ második legnagyobb olajkészletének kiaknázására. A szakértők arra számítanak, hogy az Egyesült Államok sikeres Irak elleni támadása az amerikai társaságok iraki jelenlétét erősítené meg. A Financial Times szerint az a tény, hogy az olajipar óriásai olyan nagy érdeklődést mutatnak az iraki nyersolaj iránt, megerősíti egyes brit képviselők véleményét, miszerint az olaj az egyik legfontosabb cél a Bagdad elleni háborúban.

A BP különben nem most első ízben jelzi érdekeltségét: a konszern vezérigazgatója, John Brown már október végén kifejtette álláspontját arról, hogy egy esetleges iraki rendszerváltás és a kitermelés felfuttatása esetén valamennyi olajipari cégnek egyenlő esélyeket kellene biztosítani az országban. Irakban különben az ötvenes években a britek fedezték fel a kőolajat és ebben az időszakban a BP az iraki nemzeti olajtársaságnak teljesített szolgáltatásokat.