A Világbanknak nem szánnak szerepet Irakban

Vágólapra másolva!
A Világbankot nem kérték fel arra, hogy vegyen részt az iraki háború utáni újjáépítésben, miközben az Egyesült Államok már elkezdte szervezni a háború utáni iraki apparátusát. A Világbank 1973 óta nem fektetett be Irakban - írja a BBC News Onlie.
Vágólapra másolva!

James Wolfensohn, a Világbank elnöke elmondta, hogy eddig még senki nem beszélt a bankkal annak jövőbeli iraki szerepvállalásáról, de hozzátette, amennyiben kapnak felhatalmazást, akkor cselekedni fognak. A Világbank egyike azon szervezeteknek, amely a világ legszegényebb országainak nyújt pénzügyi segítséget, azonban bármilyen akciójához ENSZ-felhatalmazásra van szükség. A Fehér Ház korábban elutasította egy ENSZ vezette adminisztráció lehetőségét Irakban.

A Világbank elnöke nem tudja elképzelni, hogyan tudják megbecsülni az újjáépítés költségeit, miközben még tartanak a bombázások. Ennek a kérdésnek a megvitatása is szerepel a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap hétvégén esedékes ülésének programpontjai között.

Tony Blair brit miniszterelnök és Bush amerikai elnök belfasti találkozójukon az ENSZ iraki szerepvállalásáról egyeztetnek.