Válságstáb a kapuvári húsgyár megmentésére

Vágólapra másolva!
A Ringa Rt. kapuvári gyárának megmentésére válságstáb alakult szerdán Kapuváron. A megbeszélést követően Bíró Péter polgármester elmondta: a kapuvári üzemet a bezárás veszélye fenyegeti, ezáltal mintegy 800 ember kerülhet utcára.
Vágólapra másolva!

A gyűlésen térségi országgyűlési képviselők, gazdaköri vezetők, gazdálkodók és Kapuvár város vezetői vettek részt. A jelen lévők szerint az ügy nem tűrt halasztást, ezért ültek össze az ünnepnapon. A polgármester közölte: azt akarják elérni, hogy a tulajdonos Arago Rt. olyan befektetőnek adja el a kapuvári gyárat, aki tovább működteti a tavalyi évben még a magyar húsipari élvonalához tartozó üzemet.

Bezárt a Rába kapuvári gyára/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030815bezart.html

Egy budapesti székhelyű cég 600 dolgozót átvenne a 800-ból, mondta a polgármester. Pászli Tibor, a Ringa Rt. üzemi és szakszervezeti tanácsának elnöke elmondta, hogy az üzem rendelkezik a szükséges európai uniós engedélyekkel, ezért is érthetetlen, hogy az ország EU-csatlakozásának küszöbén akarják bezárni.

Ha bezárják a húsüzemet, a város legnagyobb adófizetőjét, az évente mintegy 90 millió forintos adókiesést jelent, és ez kritikus helyzetbe hozza Kapuvárt, mondta a polgármester. Bíró Péter szerint az üzem megszüntetése az egész régiót érinti, hiszen beszállítói, három-négy megye állattartó szervezetei, gazdálkodói, és az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztők mehetnek tönkre. Így akár 15 ezer ember megélhetése kerülhet így veszélybe, a polgármester szerint.

Ennek megakadályozását kérte kedden elküldött levelében Medgyessy Péter miniszterelnöktől, továbbá az illetékes mezőgazdasági, munkaügyi és a gazdasági tárca vezetőitől Kapuvár polgármestere. A rábaközi kisvárosban több mint 5000 munkaképes ember él. A munkanélküliségi ráta jelenleg 4 százalék körüli.