Szabad az út az orosz tőke előtt

Vágólapra másolva!
Magyarország már nem fogadja ellenségesen az orosz tőkét. Budapesti látogatásán Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök közölte, hogy orosz cégek részesedést szereznének a Molban, a Dunaferrben, és részt vennének a 4-es metró építésében. Medgyessy Péter erre látott lehetőséget, amennyiben magyar vállalatok is hasonló üzletekhez jutnak Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Remélem, hogy az orosz cégek versenyképesek, sőt győztesek lehetnek az energetika, a vaskohászat területén kiírandó tenderekben, a Dunaferr privatizációjában, részesedést szerezhetnek a Molban, benzinkúthálózatot üzemeltethetnek majd, részt vehetnek a budapesti 4-es metróvonal építésében vagy a nukleáris energetika lehetséges korszerűsítésében - mondta Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök hétfő esti, budapesti sajtótájékoztatóján.

A piacgazdaság szellemével egy magatartás van csak összhangban: az, hogy a jó ajánlatot tevő kapjon lehetőséget, függetlenül attól, hogy ki adja az ajánlatot - mondta válaszában Medgyessy Péter. Cserébe a magyar miniszterelnök a partnerek kiválasztásakor hasonló lehetőségeket kért a magyar vállalatok számára.

Medgyessy szerint magyar cégek részt vehetnének villamosok, trolibuszok és más járművek rekonstrukciójában, kórházi diagnosztikai központok felújításában, és a digitális műsorszórásra való áttérés technikai hátterének kialakításában.

A kormányfői nyilatkozatok érdemi változást jelenthetnek, mivel korábban az orosz tőkét nem feltétlenül látták szívesen hazánkban; a BorsodChem ellenséges felvásárlása három évvel ezelőtt diplomáciai bonyodalmakat okozott a két ország között.