Több minden hiányzik a kínai gabonaüzlethez

Vágólapra másolva!
Az uniós támogatáspolitikai rendszer megváltoztatására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország jelentős mennyiségű gabonát szállíthasson Kínába - írja a Világgazdaság hazai ágazati szakértőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a távol-keleti ország eltörölte a magyar termények 1977 óta fennálló behozatali tilalmát. Kína évtizedeken át azzal érvelt, hogy a magyar áruk üszöggombával fertőzöttek. A hivatalos hazai várakozások szerint a mostani kedvező döntés nyomán évi 0,5-1 millió tonna magyar gabona találhat gazdára Kínában.

A növény-egészségügyi korlátozás felszámolása szükséges, de nem elégséges feltétele a kivitel beindulásának - fogalmazott Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára. Szerinte a szabadpiaci áruk kínai eladásához arra lenne szükség, hogy az EU módosítson a ma alkalmazott, minden tagországra egységesen vonatkozó exportpályázati elven. Magyarország ugyanis a távol fekvő tengeri kikötők miatt "logisztikai hátrányban" van, ezért az uniónak plusztámogatást kellene nyújtania a fuvarozási többletköltségekhez.

Ugyancsak változtatni kellene a jelenlegi gyakorlaton a Magyarországon lévő, uniós intervenciós gabonakészletek megmozdításához is. Csaknem 4 millió tonna tavalyról származó intervenciós áru halmozódott jel hazánkban, és jelentős ó- és újtermelésű készletek vannak az ágazati szereplőknél is.

Orbán Imre, az Agrograin Rt. vezérigazgatója ugyanakkor közölte: a mai belföldi árak mellett a gabona uniós plusztámogatások nélkül nem versenyezhet a más országokból - például Ausztriából - származó terményekkel a távoli kínai piacon. Más szakértők szerint nem véletlen, hogy a növény-egészségügyi korlátok eltörlését évtizedeken keresztül nem kényszerítették ki kétoldalú üzleti érdekek.