Veszélyben a roamingdíjak reformja

Vágólapra másolva!
Veszélybe került a mobilszolgáltatás tarifájának csökkentését célzó reformterv. Az Európai Bizottság két tagja szerint az EU-nak nem szabad beleavatkoznia díjszabásba, mert az csak és kizárólag a fogyasztókra és a cégekre tartozik - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Veszélybe került a mobilszolgáltatás tarifájának csökkentését célzó uniós reform. Az Európai Bizottság (EB) információs társadalomért felelős tagja, Viviane Reding ennek keretében azt javasolta, hogy a külföldi mobilhívásért ne számítsanak föl többet a szolgáltatók, mint a hazai hívásért és a roamingért, azaz a külföldön fogadott hívásért egyáltalán ne kelljen fizetni. Mielőtt azonban ilyen irányú döntést kezdeményezne a testületben, időt adott a mobilszolgáltatóknak, hogy önkéntes alapon változtassanak tarifarendszerükön. Mivel felszólításának meglehetősen sovány eredménye volt, brüsszeli apparátusa nekilátott az eddigi észrevételek elemzésének és a szabályozás részletei kidolgozásának.

Az EB két tagja, az iparpolitikáért felelős Günter Verheugen és a külkereskedelmet felügyelő Peter Mandelson azonban a szektor védelmében ellenzi a mélyreható reformot. Érvelésük lényegében egybevág a piac néhány főszereplőjének álláspontjával: Brüsszelnek szerintük nem volna szabad beavatkoznia a roaming díjszabásába, mert az a fogyasztókra és a cégekre tartozik, vagyis bízzák a piacra a költség mértékét. Azt azonban elfogadják, ha az EB szabályozni akarja azt a díjtételt, amelyet a szolgáltatók egymásnak számítanak fel hálózatuk kölcsönös használatáért. Reding mindazonáltal nem hátrált meg, jövő héten várhatóan asztalra teszi javaslatát.

Évente 10 milliárd euróra taksálják a szolgáltatók roamingból származó jövedelmét.