Pénteken lassan drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj péntek reggel 97,96 dollár volt Londonban a legközelebbi határidőre, 32 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Hajnalban 61 centtel volt drágább. Csütörtökön 1,33 dollárral olcsóbb.
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 101,17 dollár volt a chicagói Globexen, 30 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban 45 centtel volt drágább. Csütörtökön 1,71 dollárral olcsóbbodott.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként (3,78 liter) 2,7890 dollár volt a Globexen, 0,0402 dollárral drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 0,0872 dollárral drágult.

A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 7,168 dollár volt a Globexen, 0,080 dollárral olcsóbb a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 0,145 dollárral olcsóbbodott.

Ismét hurrikánriadó a piacon

A közelgő Ike hurrikán további hetekre megbéníthatja a termelést a Mexikói-öbölben, ahonnan az amerikai kőolajtermelés egynegyede származik normálisan, de most a szokásosnak csak alig 5 százalékát tudják ott kitermelni. Ezért a kőolaj ára péntek reggel fölfelé tartott. Az utóbbi idők tapasztalata szerint azonban az idei hurrikánszezon fejleményei csak átmeneti drágulásokat okoznak.

Az amerikai kormány a stratégiai tartalékból pótolja a hiányokat, ennek dacára az amerikai import csökken, a múlt héten 2004. szeptember óta a legkevesebbre, a szerdán megjelent legújabb statisztika szerint. A héten a kőolaj nagyrészt olcsóbbodott, még annak ellenére is, hogy szerdán az OPEC termeléscsökkentésről határozott, az egy éve érvényes összkvóta szintjére, mérséklendő a növekvő túltermelést.

Az átmenetinek tűnő fennakadások ugyanis most kevésbé érdeklik a befektetőket, inkább a tartósnak ígérkező fejleményekre figyelnek a júliusi árcsúcs óta tartó, eddig több mint 30 százalékos kiigazításban: a világgazdasági lassulásra, amely mérsékli, illetve csökkenti a keresletet, és a dollár erősödésére, amely a korábban kincsképzőnek számító nyersanyagok felől a devizapiacra csábít.
Az OPEC olajtermelése augusztusban negyedik hónapja nőtt egyvégtében, és semmi garancia, hogy a tagok ezentúl jobban betartanák az összkvótát, mint eddig. Szaúd-Arábia már közölte, hogy a maga részéről a hét eleji OPEC-döntés ellenére sem csökkenti termelését.

Az OPEC azt jósolja, hogy termelése az idén kényelmesen meghaladja a keresletet, még akkor is, ha a keddi döntést akár minden tagország betartaná. Az OPEC szakértői szerint jövőre nem csak az OPEC-országok, hanem a többi olajtermelő termelőkapacitása is gyorsabban növekszik majd a keresletnél. A tartalék termelőkapacitások növekedése márpedig döntő jelentőségű a kőolaj áralakulása számára.

Nemrég az amerikai energiaügyi minisztériumban közölték, hogy az Egyesült Államok kőolajfogyasztása az első félévben napi 800 ezer hordóval csökkent, ez 1982 óta a legnagyobb visszaesés. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajfogyasztója. Most szerdán arról szólt a legújabb statisztika, hogy az amerikai fogyasztás 3,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A második számú fogyasztó országban, Kínában azt jelentette a vámhivatal szerdán, hogy a kőolajimport augusztusban 13,5 százalékkal több volt, mint júliusban, és 11,7 százalékkal több, mint tavaly augusztusban. Ez már tükrözi a közbejött áresést a kőolaj július közepi, 147 dollár fölötti árrekordja óta. Júliusban 8,3 százalékkal kevesebb volt a kínai import, mint júniusban, és 7 százalékkal kevesebb a tavaly júliusinál is. Éves összehasonlításban emberemlékezet óta nem volt visszaesés Kínában.

Drágul az olcsó arany

Péntek reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 750,90 dollár volt Szingapúrban azonnalra, 11,30 dollárral drágább, mint New Yorkban csütörtökön későn. A vásárlási kedvet a nemesfém utóbbi napokban lezajlott, meredek árvesztesége ösztönzi pénteken.