Magyarország előtt vezetné be az eurót Bulgária

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon tavaly december végén még arról beszélt, hogy Magyarországon lehet elsőként euró a régióban, de ha minden összejön Bulgáriában, akkor a Balkánon is előbb kell megbarátkozni a közös pénzzel, mint nálunk.
Vágólapra másolva!

Bulgária január végén kéri hivatalosan, hogy csatlakozhasson az ERM-2 árfolyamrendszerbe, és 2013-ban tervezi bevezetni az eurót - közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A Dow Jones Newswires hírügynökségnek nyilatkozó kormányfő azt mondta, hogy Bulgáriának nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására, vagy a nemzetközi kötvénypiacokon történő kibocsátásokra ahhoz, hogy finanszírozza államháztartási hiányát.

Bekeményíthet az eurózóna

A szakértők szerint Bulgária ugyan teljesíti a feltételeket az ERM-2-be történő belépéshez, de nagy az esélye annak, hogy "bekeményítenek" a jelenleg 16 országot tömörítő eurózóna vezetői, miután számos tagország komoly államháztartási hiánnyal küzd. Az Európai Központi Bank (EKB) először valószínűleg konszolidálni akarja a helyzetet "házon belül", mielőtt zöld fényt adna az újabb jelentkezőknek - vélték elemzők.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. A maastrichti kritériumok szerint az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációs rátájú euróövezeti ország átlagát, a GDP-arányos államháztartási deficit nem haladhatja meg a három százalékot, míg a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát (illetve 60 százalék fölötti adósságráta esetén az adósságrátában folyamatos és jelentős csökkenést kell felmutatni.)

A magyar euróra még várni kell

Amennyiben mégis valósággá válik a 2013-as bolgár csatlakozás, úgy Magyarország előtt lenne euró a balkáni országban. Magyar céldátum ugyan még nincs, de Bajnai Gordon magyar miniszterelnök 2009 decemberében egy interjújában azt mondta, hogy "Magyarország jó úton halad afelé, hogy a térségben először vezesse be az eurót".

A kormányfő szerint ha a következő kormány szorosan a megkezdett úton marad, akkor négy éven belül át lehet venni az eurót, miközben az elemzők többsége 2014-re, de egyre inkább 2015-re teszi Magyarország belépését az eurózónába sőt, 2017-2018-as prognózisok is vannak, és a Goldman Sachs amerikai bankház szerint a térségben nálunk lesz utoljára euró.