Az árfolyamrögzítés kockázatait erősíti a drága frank

frankhitel, devizahitel, svájci frank, frankárfolyam, adósságválságm, forintárfolyam, tőzsde
Vágólapra másolva!
A kormány korábban bejelentett árfolyam-rögzítési tervének a negatív oldalát domborítja ki, ha a jelenlegi magas frankárfolyam hosszú távon is megmarad. Egy rögzített árfolyamon havonta 77 ezer forint törlesztésű hitel három év múlva akár 133 ezer havi törlesztéssel is járhat. Ha a kormány valóban korlátozni fogja a törlesztőrészletek nagyságát 2015-től, ahogy ezt tervezi, akkor viszont radikálisan meghosszabbodhat a hitel futamideje.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban soha nem látott, 250 forintos szintre erősödő frankárfolyam miatt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt javasolta a devizahitellel rendelkező adósoknak, hogy éljenek az árfolyamrögzítéssel. Az erős frank miatt jelentős többletkiadással szembesülő háztartások megsegítését célzó árfolyamrögzítés igényléséről azonban egyelőre nehéz körültekintően dönteni, mert hiányzik a részletes szabályokat tartalmazó rendelet, amely az adósság későbbi kifizetését alapvetően befolyásolja.

A kormány május végén ismertetett programjához tartozó megoldás lehetővé teszi, hogy a devizahitelesek szeptembertől, illetve a szükséges papírmunka miatt várhatóan inkább októbertől 180 forintos árfolyamon törlesszék a hitelüket, függetlenül a piaci árfolyamtól. Az aktuális és a fix árfolyam közötti különbség egy gyűjtőszámlán halmozódik harminchat hónapig, ezt követően az eredeti hitellel együtt meg kell kezdeni az utóbbi összeg törlesztését.

Óriási felhalmozódás

Szijjártó hétfőn azt is megerősítette a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság június végén az [origo]-nak adott nyilatkozatát, amely szerint a "kormány célja, hogy a törlesztőrészletek 2015 januárjától se szabadulhassanak el, és a rögzített árfolyamú időszak befejeződésével ne emelkedjenek majd 15 százaléknál nagyobb mértékben". Az államtitkárság akkor konkrét időpont meghatározása nélkül közölte azt is, hogy később születik döntés arról a kormányrendeletről, amely rögzíti ennek részleteit, ez azonban azóta sem készült el. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az [origo]-nak azt mondta, meg kell várni, hogy az árfolyamrögzítés részletes feltételeit szabályozó kormányrendelet megjelenjen, addig a szervezet nem akar állást foglalni az árfolyamrögzítésről.

Az árfolyamrögzítés utáni időszakra vonatkozó törlesztési korlát azért létfontosságú kérdés, mert ha a jelenlegi, magas szinten marad a svájci frank árfolyama, akkor a később törlesztendő gyűjtőszámlahitel és az eredeti hitelből adódó havi kötelezettség bőven meghaladhatja a kormány által korábban meghatározott plusz 15 százalékos mértéket.

Az [origo] egy 2007 májusában húsz évre igényelt, nyolcmillió forintos, jelenleg 48 750 svájci frank tőketartozást mutató, 428 svájci frank havi törlesztésű hitel paramétereit számolta ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által hétfőn elindított online kalkulátor segítségével. Ha a szóban forgó hitelt törlesztő ügyfél szeptemberben igényli az árfolyamrögzítést, akkor harminchat hónapig biztosan 77 040 forintot kell fizetnie havonta. A legfontosabb paraméter a később fizetendő tartozás szempontjából a svájci frank forinttal szembeni árfolyamának alakulása. Ha feltételezzük, hogy az árfolyamrögzítés időszakában átlagosan 240 forint lesz a frankárfolyam, akkor a harminchat hónap lejárt után a meglévő hitelnek a törlesztése közel 103 ezer forint lenne, a gyűjtőszámlahitel törlesztésével együtt pedig több mint 114 ezer forint. Ebben az esetben a kérdéses hitelt törlesztő háztartásnak az árfolyamrögzítés lejárta után 37 ezer forintot többletterhet kell kigazdálkodnia. (A PSZÁF kalkulátora a különböző árfolyamszintek törlesztőrészletekre gyakorolt hatását mutatja be, nem számolja ki az egyes konkrét hitelszerződések pontos törlesztőrészleteit. Feltételezett, átlagos piaci árfolyamok alapján modellezi a különböző hiteleket, ezért a kalkulátor által kiszámított adatok tájékoztató jellegűek.)

Hitelmatek egy 2008 májusában felvett nyolcmilliós hitel esetében

Átlagos frankárfolyam az árfolyamrögzítés alatt

Havi részlet rögzített árfolyamon

Gyűjtőszámla összege

Várható együttes törlesztőrészlet

Különbség a havi részletek között

160 forint

77 ezer forint

0

68,5 ezer forint

-11 százalék

180 forint

77 ezer forint

0

77 ezer forint

0 százalék

200 forint

77 ezer forint

338 ezer forint

89,5 ezer forint

16 százalék

220 forint

77 ezer forint

676 ezer forint

102 ezer forint

32 százalék

240 forint

77 ezer forint

1 millió forint

114 ezer forint

48 százalék

260 forint

77 ezer forint

1,3 millió forint

126 ezer forint

64 százalék

270 forint

77 040 forint

1,5 millió forint

133 ezer forint

72 százalék



Ha a svájci frank árfolyama még magasabb szinten ragad, és az átlagos árfolyam esetleg 260 forint lenne a fixárfolyamos időszakban, akkor közel 127 ezer forint lesz a későbbi havi kiadás, ez pedig kerek ötvenezer forintos pluszt követel. Amennyiben a svájci frank a következő években veszít az értékéből, és mondjuk az átlagos árfolyam 200 forint körül stabilizálódik, akkor három év múlva az fenti paraméterekkel rendelkező hitel adósa 89,5 ezer forintos havi kiadással számolhat. Ha esetleg a nemzetközi devizapiacon jelentős frankárfolyam-csökkenés következik be, mondjuk olyan mértékű, mint amelynek eredményeként ma már 240 forint jegyzik a frankot, akkor akár csökkenhet is a későbbi havi teher.

Elnyújtott törlesztés

Ha a kormány valóra váltja ígéretét, és korlátozza az árfolyamrögzítés utáni kamatot, akkor a hitel futamideje jócskán meghosszabbodik. A Portfolio.hu számításai szerint egy 2008 januárjában, 158 forintos frankárfolyamon felvett húszéves futamidejű, nyolcmillió forintos hitel esetében, ha az átlagos árfolyam 245 forint lesz az árfolyamrögzítés időszakában, akkor az eredeti húszéves futamidő harmincegy évre emelkedhetne, csak így lehetne kifizetni a 15 százalékos törlesztési korlát alkalmazásával a hitelt.

Kovács Zoltán, a hiteltanácsadással foglalkozó Benks-Hyper Kft. vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy csak azoknak érdemes választaniuk az árfolyamrögzítést, akik e nélkül nem tudnák kigazdálkodni a havi törlesztőrészletre való összeget, és bíznak abban, hogy három év múlva már erősebb lesz a pénzügyi helyzetük. Annak, aki az árfolyamrögzítés mellett dönt, és elbírja a pénztárcája, megoldást jelenthet, ha mondjuk köt egy lakáskassza-szerződést, és ennek a havi kiadásait az árfolyamrögzítésből adódó megtakarításból fedezi. Ez a konstrukció később jól jöhet a tartozás csökkentésénél. Kovács szerint sok ügyfél panaszkodott az utóbbi időben a magas részletekre, és érdeklődtek az árfolyamrögzítésről, de a következő napokban várhatóan jelentősen megnő a számuk, mert a legtöbb háztartás a következő napokban szembesül majd azzal, hogy az elmúlt napok frankerősödése miatt mennyivel emelkedett a törlesztőrészlete.