Pénteken életbe lép a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés

Vágólapra másolva!
Készen áll a jogszabályi háttér, hogy augusztus 12-én, pénteken életbe lépjen a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság kedden. Korábban a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy a devizahitelesek szerződésének módosításához hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződésblankettát tartalmazza.
Vágólapra másolva!

A kormány szerint minden jogszabály rendelkezésre áll ahhoz, hogy augusztus 12-én életbe lépjen az árfolyamrögzítés. Az MTI azért kereste meg kedden a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot, mert Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy a devizahitelesek szerződésének módosításához hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződésblankettát tartalmazza. A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni.

Az államtitkárság ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az árfolyamrögzítés mint a bajba jutott lakáshitelesek számára elérhető egyik segítség augusztus 12-én életbe lép, az ehhez szükséges törvény és kormányrendelet megszületett.

A tájékoztatás szerint a szerződésmódosítással járó közjegyzői feladatok elvégzéséhez nincs szükség rendeletmódosításra. "A bankokra és a velük szerződésben álló közjegyzőkre nyilván fokozottabb munkavégzés vár, de emiatt egyéb jogszabály-módosításra nincs szükség" - fogalmazott a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.

Októberben jöhet először a kisebb részlet

A bankok többsége azzal számol, hogy a fix árfolyam lehetőségével élő adósok először októberben kapnak rögzített törlesztőrészletről számlát. Egy ideálisnak tekinthető esetben, ha egy devizahiteles a jogszabály által biztosított legelső időpontban, augusztus 12-én igényli a rögzített árfolyamon történő törlesztési lehetőséget, a következő héten, azaz például augusztus 17-én már be is nyújtja a szükséges közjegyzői okiratot, a törlesztési napja pedig 18-a, akkor szeptember 18-án már a rögzített árfolyamon törlesztheti a kölcsönét.

Az [origo] július végén több bankot is megkérdezett, hogy szerintük ügyfeleik hány százaléka választja majd az árfolyamrögzítést, ekkor az árfolyam még 235 forint alatt volt. Az OTP szerint a frankhitelesek 5-10 százaléka él majd a lehetőséggel. Az MKB 10-20 százalékos részvételre számít, a Budapest Bank azzal számol, hogy a devizahitelesek tizede igényli majd a fix árfolyamot. Az Erste 15, a K&H pedig a saját adósvédelmi programjának tapasztalatai szerint 5-6 százalékos részvételre számít.