Fenyegeti a horvát tőzsdefelügyelet az INA magyar vezetőjét

Vágólapra másolva!
Törvénysértő befolyásolással vádolta és szankciókkal fenyegette meg pénteki közleményében a horvát tőzsdefelügyelet (Hanfa) az INA magyar elnökét, Áldott Zoltánt, miután a cégvezető egy interjúban kritizálta a hatóság működését. A Hanfa és az INA vezetése közötti konfliktus hónapok óta tart, de a hangvétele eddig nem volt ennyire durva.
Vágólapra másolva!

Kemény hangon bírálta pénteken a horvát tőkepiaci felügyelet Áldott Zoltánt, a Mol résztulajdonában álló INA energiavállalat igazgatóságának elnökét. A Hanfa honlapján megjelent terjedelmes közleményben a felügyelet egyebek mellett elfogadhatatlannak, rosszindulatúnak és méltánytalannak nevezi Áldott Zoltánnak a Hanfa tevékenységét kritizáló, a csütörtöki HVG-ben megjelent interjújában tett megjegyzéseit.

Áldott az INA, illetve rajta keresztül a Mol elleni támadásokról nyilatkozott a hetilapnak. Az INA részvényeinek kereskedését hónapokkal ezelőtt felfüggesztő, a cég ellen vizsgálatot indító Hanfáról a magyar vezető azt mondta, "nem méri egyenlő mércével a horvát tőzsdei vállalatokat", és "egyértelműen túllépte a hatáskörét", amikor azt feszegette, hogy az INA miért fektet be többet az egyik finomítóba, mint a másikba. Áldott "az ilyen szabályozói lépésekre" is vezette vissza, hogy az utóbbi két évben csökkent Horvátországban a befektetői aktivitás.

A Hanfa válaszközleménye szerint úgy látja, hogy ezen kijelentések célja a felügyelet hírnevének rontása. Emellett azt mutatják - áll a szövegben -, hogy Áldott Zoltán "nincs tisztában a horvát tőkepiac felügyeleti rendszerének működési alapjaival, illetve a felügyelet hatáskörével".

A közlemény aláhúzással nyomatékosított részében azt írja a Hanfa, Áldott Zoltán mostani állításaival a korábbiakhoz hasonlóan ismét "megtéveszti a közvéleményt". "Meg vagyunk győződve arról, hogy Áldott úr ismeri a felügyelet hatásköreit és jogi eszközeit, így a vétségek és bűncselekmények szankcionálására rendelkezésére álló eszközöket, melyeket a felügyelet személyesen ellene is alkalmazhat, úgy a jelenlegi, mint a korábbi funkcióját illetően" - áll a szövegben.

Ezt a mondatot erősíti a közlemény lezárása, melyben a Hanfa kompetenciájának, szakmaiságának és elfogulatlanságának nyílt és minden alap nélküli megkérdőjelezéseként értékeli Áldott Zoltán szavait, és kijelenti, nem engedheti és nem is fogja engedni ezt a fajta nyomásgyakorlást. A Hanfa emlékeztet rá, hogy a jogszabályok tiltják a felügyelet tevékenységének bármilyen formában történő befolyásolását, egyúttal jelzi, hogy álláspontja szerint a magyar cégvezető viselkedésével megsérti a törvényi rendelkezéseket.

A Hanfa április végén függesztette fel az INA-papírok kereskedését a zágrábi tőzsdén, legutóbb július 30-án 45 nappal meghosszabbította a tilalmat. Májusban büntető eljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a Mol, illetve a társaság "felelős személyei" ellen piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanújával, a magyar olajcég INA-részvényekre tett vételi ajánlata miatt.

A Mol elleni horvátországi támadássorozat kronológiáját itt találja, a Mol elnök-vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot ért vesztegetési vádakról itt olvashat bővebben.