Vágólapra másolva!
A Dow Jones 369 pontos, 3,6 százalékos mínuszban 9955 ponton zárt a napot hétfőn. Arra, hogy a Dow 10 000 pont alatt zárjon nem volt példa 2004. október 26-a óta. Az index még délután visszatornázta magát a 500 pont körüli mínuszra, miután néhány órával a kereskedés befejezése előtt még 800 pontos mínuszban járt.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Fed újabb 900 milliárd dolláros likviditásnövelő aukciója és a pénteken elfogadott 700 milliárd dolláros amerikai mentőcsomag ellenére világszerte folytatódott a tőzsdék gyengülése. Európából viszont sok bizonytalanságot keltő hír érkezett, így a német bankmentés, a Hypo Real Estate kisegítése csak a tőzsdenyitás előtt pár órával sikerült. A francia BNP Paribas pedig a bajba jutott belga Fortist vásárolta fel.

Az ipari index csaknem négy év óta először esett 10 ezer pont alá, pénzügyi elemzők szerint a piacok kijózanódva vették tudomásul, hogy a Bush-adminisztráció 700 milliárd dolláros mentőöve nem fog gyorsan hatni, a befagyott hiteláramlás nem fog egyik pillanatról a másikra megindulni. Sok bank továbbra sem jut készpénzhez, a befektetők a részvénypiacról a viszonylag biztonságos állampapírokba menekülnek.

Szakértők ugyanakkor nem szívesen bocsátkoznak becslésekbe azzal kapcsolatban, hogy a pénzintézetek milyen gyorsan tudnak majd megszabadulni a kockázatos portfólióktól, átadva azokat a szövetségi kormánynak. Befektetők azt várják, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed kamatot csökkent majd a gazdaság élénkítése céljából. "Most már nemcsak a problémás állomány eltakarításáról van szó" - mutatott rá Bob McKee, az Independent Strategy tanácsadó cég vezető közgazdásza, "ha a bankoknak nincs elég tőkéjük, megbénulnak".