Leminősítették Ukrajnát, lemondott a pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Leminősítette csütörtökön Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adósi osztályzatát a Fitch Ratings. Ugynacsak csütörtök délutáni hír, hogy lemondott az ország pénzügyminisztere, Viktor Pinzenik.
Vágólapra másolva!

A Ftich szerint az ukrán pénzügyi rendszert érő, növekvő feszültség és az IMF-program végrehajtásának sikerét fenyegető, mind nagyobb kockázatok miatt nő a bank- és valutaválság kialakulásának veszélye Ukrajnában.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök esti londoni bejelentése szerint Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú adósságának törlesztéskockázati besorolása az eddigi "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re süllyed, és az új osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. Nem jó hír ez a magyar OTP számára, hiszen a bank jelentős kinnlévőségekkel rendelkezik keleti szomszédunknál.

Lemondott "a politika túsza"

Közben benyújtotta lemondását az ukrán pénzügyminiszter a parlamentnek csütörtökön - olvasható a kormány honlapján megjelent közleményben.

A súlyos gazdasági válság közepette bejelentett döntést Viktor Pinzenik azzal indokolta, hogy "a politika túsza", a Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő közötti konfliktusra célozva. A Timosenko vezette párthoz (BJuT) tartozó politikus hozzátette: pénzügyminiszterként nem tudta elfogadni, hogy lemondjon a "szakmai megközelítésről", így a kiegyensúlyozott költségvetésről és a minimális deficitről, valamint az eladósodás korlátozásáról.

"Ilyen feltételek mellett nincs értelme, hogy pénzügyminiszter maradjak" - hangsúlyozta Pinzenik. A politikus 1992 óta különböző ukrán kormányokban gazdasági miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt.

Timosenko a minisztert, Juscsenko a kormányt hibáztatta

Timosenko igyekezett kisebbíteni a lemondás hatását. "Vannak tisztségviselők, akik nem tudnak szélsőséges körülmények között dolgozni, és megfelelőképpen reagálni a pénzügyi válságra" - mondta a kormányfő újságírók előtt. "A leggyengébbek távoznak állásukból" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "rövidesen" megnevezik az új minisztert.

Viktor Juscsenko elnök a kormányt bírálta az "irreális" költségvetés miatt a Korreszpondent című hetilap e heti számában megjelenő interjúban.

Ukrajna kedden ismerte be, hogy nem hívhatja le a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelének második részletét, mert nem tett eleget annak a vállalásának, hogy csökkenti a költségvetési hiányt.