Sok lakás túlértékelt a II. kerületben

Vágólapra másolva!
Még mindig presztízsértékű a II. kerületben lakni, noha vannak területei, amelyek mérsékelten népszerűek. A kereslet két részre szakadt: a vevők leginkább a 20 millió forint alatti és az 50 millió forint feletti kategóriában aktívak, a kettő között alig van érdeklődés. Az [origo] kerületbemutató sorozatának második része, a Duna House felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

A II. kerületi ingatlanpiac a városrész nagysága és sokfélesége miatt meglehetősen összetett: a kerületben egyaránt megtalálhatóak a forgalmas, már-már "belvárosi", főleg régi építésű bérházakból álló részek, a csendesebb, de még központhoz közeli, kisebb lakásszámú társasházakkal övezett utcák, az elegánsabb, hegyvidéki, családi házas területek, valamint a jól ismert Rózsadomb. Ennek megfelelően a kínálat is igen széleskörű, noha panellakások ezen a területen nem jellemzőek.

A Duna House értékesítőinek tapasztalatai szerint elsősorban hazai vásárlók keresnek lakásokat megvételre a kerületben, a külföldieket inkább csak a kiadó ingatlanok érdeklik. A használt lakások tekintetében az árak meglehetősen széles körben szóródnak: a kerület forgalmasabb, belső részein már 270-280 ezer forintos négyzetméteráron is lehet lakást vásárolni (például a Bem tér környékén).

A hegyeken felfelé haladva az árak gyorsan elérhetik az 5-800 ezer forintot is, utóbbi esetben már sokkal válogatósabbá válnak a vásárlók - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

A lakások árát nagymértékben befolyásolja azok elhelyezkedése: a Margit körúti bérházak négyzetméterára jóval alacsonyabb (230-250 ezer forint), mint mondjuk a még nem is annyira felkapott, Szilágyi Erzsébet fasoré (340-360 ezer). A hegyvidéki területek felé haladva az árak folyamatosan emelkednek, a Rózsadombon és Zöldmáli út környékén már szokványosnak nevezhető a 400-500 ezer forintos, sőt az épület állapotától függően, akár még magasabbra is szökő négyzetméterár.

Kevés vevő jön tűzbe a Margit körúti lakásoktól, a nagy forgalom miatt talán ez a szakasz nevezhető a legkevésbé keresettnek - budai viszonylatban kimondottan alacsony áron, akár 240 ezer forintos négyzetméterárért lehet itt vásárolni. Ugyanakkor a körútra merőleges keresztutcák már jóval kedveltebbnek számítanak. Ezen a környéken, illetve a bel-budai területeken az érdeklődés jellemzően a 20 millió forint környékén kínált lakásokra koncentrálódik.

Megfigyelhető, hogy a közlekedési viszonyok egyre jobban számítanak: a vásárlók többsége maximum a Hűvösvölgyi útig menne el. Sokakkal előfordul, hogy végül inkább egy jobb adottságokkal rendelkező (tehát a centrumhoz közelebbi) lakást vásárolnak az eredetileg tervezett ház helyett. Kedveltek a zöld parkkal, kerttel rendelkező társasházi lakások, ám a földszint jelentősen rontja az eladhatóság esélyeit.