Különleges egységek érkeztek Nyugat-Irakba

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg, Nyugat-Irakba helyezett különleges egységeivel elsősorban azt akarja megakadályozni, hogy az irakiak Scud rakétákat lőhessenek ki az ottani támaszpontokról. A szövetségesek szombat este óta szinte megszakítás nélkül bombázták Bagdadot és környékét. Az amerikai egyesített vezérkar elnöke szerint azért nem kapitulált tömegesen az iraki hadsereg, és a lakosság azért nem meri nyíltan felszabadítóként üdvözölni a szövetségeseket, mert még tart a rendszer bosszújától.
Vágólapra másolva!

A legnehezebb harcok még csak ezután következnek - mondta vasárnap az amerikai egyesített vezérkar elnöke, Richard Myers tábornok a BBC-nek nyilatkozva. A tábornok szerint a rendszerhű iraki "halálosztagok" támadásai "bosszantóak" voltak az elmúlt időszakban, de a szövetségesek stratégiájának egészére nem gyakoroltak jelentős hatást. Myers nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a konfliktus várható hosszáról.

Forrás: REUTERS
REUTERS

A szövetségesek vasárnap reggel is folytatták Bagdad bombázását. Szombat este óta szinte megszakítás nélkül bombázták az iraki fővárost és környékét. Az amerikai védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint a Fidáíjín Szaddám milícia fő kiképző központja, az elnöki palota, egy hírszerző központ, továbbá föld-levegő rakétakilövő helyek szerepeltek az elmúlt egy napban bombázott bagdadi célpontok között.

Az amerikai hadsereg különleges egységeket helyezett el Irak nyugati részének gyéren lakott sivatagi körzeteiben is. Ellentétben Dél-Irakkal, ahol a katonákat kísérik az újságírók, nyugaton nem engedélyezték az újságírók jelenlétét. A telepítést irányító Stanley McChrystal vezérőrnagy elmondta: Irak nyugati részén egy kis számú haderő a légierő és a titkosszolgálat támogatásával különlegesen aktív, mindenekelőtt azt akarják megakadályozni, hogy az irakiak Scud rakétákat lőhessenek ki az ottani támaszpontokról.

Észak-Irakban egyelőre nagyobb harcok nélkül folyik az Egyesült Államokkal szövetséges kurd felkelők előrenyomulása. A kurd harcosok, a pesmergák egyre-másra foglalják el az iraki hadsereg által elhagyott ellenőrző pontokat.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Egy brit katonai szóvivő szerint a brit tengerészgyalogság egységei a dél-iraki Bászra körzetében vasárnap délelőtt iraki félkatonai erőkkel csaptak össze. A brit egységek megölték az iraki Köztársasági Gárda egyik ezredesét, és több iraki foglyot ejtettek - állította a szóvivő.

Richard Myers döntő eredménynek nevezte a dél-iraki olajmezők biztonságba helyezését, és azt, hogy Irak nem tudott rakétatámadásokat intézni Izrael ellen. A tábornok szerint azért nem következett be az iraki hadsereg tömeges kapitulációja, és a lakosság azért nem meri nyíltan felszabadítóként üdvözölni a szövetségeseket, mert még tart a rendszer bosszújától.