Szír migránsok miatt ítélték el az orosházi nőt

Események

nk20150924
Vágólapra másolva!
Magyarországra nem kényszeríthetik rá, hogy úgy gondolkodjon egy rossz dologról – a menekültválságról –, mintha az jó volna, például a demográfiai válság megoldása lenne – mondta pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádióban, hozzátéve: a baloldal egy része itthon is nagy lehetőségként tekint a helyzetre. Ez a kormányfő szerint fatális tévedés. Időközben csökkent a migrációs nyomás a szerb-horvát határon, az utóbbi időben naponta átlagosan három-négyezer bevándorló érkezett Horvátországba. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
09:28
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

27 ezerszer jártak orvosnál

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint az augusztus 31-éig befogadó intézményekben elhelyezettek 27 435 alkalommal jártak orvosnál - derül ki Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. 

12:33
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Olyanok, mint egy hadsereg

A bevándorlók 80 százaléka fiatal férfi, inkább hasonlít egy fiatal hadseregre a csoportjuk, mint menekültekre – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. A kormányfővel készült interjú összefoglalóját itt olvashatja el.

12:35
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Az egyik válság nem oldja meg a másikat

Magyarországra nem kényszeríthetik rá, hogy úgy gondolkodjon egy rossz dologról – a menekültválságról –, mintha az jó volna, például a demográfiai válság megoldása lenne. A baloldal egy része itthon is nagy lehetőségként tekint a helyzetre – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban.

12:39
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenhét eljárás péntek reggelig

Tizenhét újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt péntek reggelig - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

12:41
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkent a migrációs nyomás

Csökkent a migrációs nyomás a szerb-horvát határon, az utóbbi időben naponta átlagosan három-négyezer bevándorló érkezett Horvátországba – erről ír a horvát sajtó pénteken.

12:43
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Sok felajánlást kap a honvédség

Számos önkéntes felajánlással segítik a magyar határokon szolgálatot teljesítő katonák és a Magyar Honvédség munkáját - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.

12:44
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Horgászati tilalom Zalában

A migrációs válsághelyzet kezelése miatt általános halászati és horgászati tilalmat rendelt el a Zala Megyei Kormányhivatal Zala megyében, a teljes horvát és szlovén határszakaszon - közölte a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége pénteken.

12:52
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Migránsok Macedóniában

Az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók egy Szerbiába induló vonatra szállnak fel a macedón-görög határ mentén fekvő Gevgelija dél-macedón város vasútállomásán 2015. október 1-jén.

Forrás: -- MTI Fotó: Balogh Zoltán
12:54
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Egy év börtön embercsempészésért

Gyorsított eljárásban egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kecskeméti Járásbíróság csütörtökön, nem jogerősen egy 37 éves orosházi nőt, aki öt szír migránst szállított az autójában az M5-ös autópályán - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.

13:30
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Schäuble: Nem szabad "sarokba állítani" Magyarországot

A nemzeti szuverenitás egy részének közösségi szintre emelésén alapuló új menekültügyi rendszert kell kidolgozni az Európai Unióban, Magyarországot pedig nem szabad "sarokba állítani" - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban. Erről bővebben itt olvashat.

14:16
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis lehet horgászni Zalában

A honvédelmi minisztérium kezdeményezésére visszavonták a szlovén és a horvát határ mellett csütörtökön elrendelt horgászati és halászati tilalmat, mert a migrációs helyzet azt már nem indokolja – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztálya.

14:30
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Nyitottságot kért a román kormányfő

Victor Ponta román miniszterelnök a civil társadalom támogatását kérte a Romániába más uniós országokból átirányítandó menedékkérők integrálásához pénteken. Romániának az uniós kvóták értelmében csaknem ötezer menedékkérőt kell átvennie Olaszországtól és Görögországtól. Ponta a találkozón kifejtette: nem fenyegeti katasztrófa az országot, "nem kell a határokra vezényelni a hadsereget", mert Románia toleráns ország, de "ha válság fenyegeti Európát", szolidaritást kell tanúsítania.

Victor Ponta román kormányfő Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
14:38
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is nagy a nyomás a szerb-macedón határon

Nem csökkent látványosan a nyomás a macedón-szerb határon, Presevóba még mindig ezrek érkeznek naponta - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). Belgrádban arra számítanak, hogy a hideg, esős időszak beköszöntével újra hosszabb időt töltenek majd a migránsok az országban, és a befogadóközpontok is megtelnek. A szerb kormány azt közölte, hogy az Európai Unió hamarosan 10 millió euróval támogatja Szerbiát a migránsválság kezelésében, különös tekintettel a téli időszakban felmerülő igényekre.

Bevándorlók próbálnak feljutni egy Szerbiába induló vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovski
14:50
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Felkészültek az influenzaszezonra

Az egészségügy a migrációs nyomás mellett is felkészült az influenzaszezonra, és a menekültek is jogosultak az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére, ha együttműködnek a hatóságokkal - mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.

15:00
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Ki is tiltották Vas megyéből az embercsempészt

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Kőszegi Járásbíróság egy magyar embercsempészt, akit mellékbüntetésül három évre kitiltott Vas megyéből - közölte a Vas Megyei Főügyészség pénteken.

15:31
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Novemberben bezár a debreceni menekülttábor

Még pénteken a kormány elé kerül az a javaslat, amely szerint legkésőbb november végéig bezár a debreceni menekülttábor - jelentette be a Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a város korábbi polgármestere.

16:01
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz menekülttábor Körmenden és Szentgotthárdon

V. Német Zsolt kijelentette: sem Körmenden, sem Szentgotthárdon nem létesült menekülttábor, átmeneti jellegű regisztrációs pontok működnek. Szavai szerint ezek a későbbiekben sem válhatnak nagyobb létszámú menekültcsoportok ellátására szolgáló befogadóállomásokká, az infrastruktúra szerinte arra nem alkalmas, és nem is tehető alkalmassá.

16:27
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátországba megy a menekültügyi biztos

Horvátországba eddig 97 367 migráns érkezett, számuk a hét végére elérheti a százezret - közölte Ranko Ostojic horvát belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet, hogy a szerb-magyar határon, Horgosnál mindössze 200 menekült lépi át a határt naponta, ami szerinte továbbra is azt bizonyítja, hogy "oda cseppekben, míg ide hullámokban" érkeznek az illegális bevándorlók. A miniszter bejelentette, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős EU-biztos november 6-án ellátogat az opatovaci sátortáborba, ahol személyesen tájékozódik az elmúlt két hét történéseiről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős EU-biztost Budapesten június 30-án Forrás: MTI/Soós Lajos
17:27
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Illegális migráció elleni razzia Bulgáriában

Több mint ötszáz embert állítottak elő Bulgáriában az illegális migráció elleni razzia során - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a belügyminisztérium főtitkára.

 "Ötszázegy, az országban jogellenesen tartózkodó személyt és 46 embercsempészt találtunk" - mondta a főtitkár.

17:36
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Épül a határzár Zákánynál

Magyar katonák építik az ideiglenes műszaki határzárat a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között pénteken.

Forrás: MTI Fotó: Varga György
17:46
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Prága katonákat és rendőröket küld hozzánk

Csehország több mint száz katonát és rendőrt küldhet Magyarországra a schengeni határ védelmére - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter pénteken Prágában.

17:48
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Befogadóközpontokat épít Szerbia

Szerbia több kisebb befogadóközpontot épít országszerte a migránsok számára, mert a 200-300 fő befogadására alkalmas központok emberségesebb körülményeket tudnak biztosítani, mint a nagy, 9-10 ezres kapacitású létesítmények - jelentette ki a szerb szociális ügyi miniszter a szerb-bolgár határ melletti Dimitrovgradban pénteken.

17:51
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Harmincöt ítélet két nap alatt

Harmincöt ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság csütörtökön és pénteken - tájékoztatott a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken.

18:31
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Közös nyilatkozatot adtak ki az ombudsmanok

A menekültek emberi jogi helyzetével kapcsolatban írtak alá közös nyilatkozatot a V4-országok ombudsmanjai Visegrádon, az éves találkozójukon. Ebben hitet tesznek amellett, hogy a menekültek iránti felelősségvállalás az európai államok erkölcsi és jogi kötelezettsége. Az ombudsmanok hangsúlyozták azt is, hogy a menekültekre nem lehet egységes csoportként tekinteni, alapjogaik biztosítása ezért a nemzetközi közösség, szűkebb értelemben pedig a befogadó államok, társadalmak feladata és felelőssége. 

19:14
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Börtönörők is kerítést építenek Letenyénél

Drótkerítést építenek a büntetés-végrehajtási dolgozók is a magyar-horvát határ közelében, Letenyénél. A börtönőrök nem az országhatárra építenek akadályt, hanem a menekültek számára kialakított áteresztőponthoz vezető folyosó kialakításában vesznek részt a régi határátkelőnél. A menekültek a határsávon kialakított áteresztőpontokon juthatnak be Magyarországra. A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület, ahol az érkezők beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Így építik a folyosót a börtönőrök Forrás: MTI/Varga György
19:29
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Finnországba ötvenezer menedékkérő érkezhet

A helsinki kormány azzal számol, hogy Finnországban akár a ötvenezret is elérheti a menedékkérők száma idén. A tavalyi évben összesen 3600 menedékkérőt regisztráltak az 5,5 milliós lakosságú, észak-európai országban. A minisztérium közleményében megjegyezték, ez azt jelenti, hogy a lakosság arányában közel annyi menedékkérő érkezhet az országba, mint a menekültek legfőbb célpontjának számító Németországba vagy Svédországba. A hétvégén több finn városban is demonstrációt tartanak a menekültáradat ellen illetve mellett.

 

19:52
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Október 12-ig nem járnak a vonatok München és Salzburg között

A menekültválság miatt nyolc nappal, október 12-ig meghosszabbították a München és Salzburg közötti vasúti járat felfüggesztését - közölte pénteken az ÖBB osztrák vasúttársaság.  A két ország között számos más vonalon továbbra is járnak a vonatok. 

21:19
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Két hét alatt ötvenezer menekült

Két hét alatt ötvenezer migráns érkezett a Somogy megyei Zákányba Horvátországból - közölte az M1. Pénteken hajnalban 1000-1200 menekült érkezett a zöldhatáron át. Mintegy 1500 menekült pedig 17 óra körül érkezett. A menekülteket - köztük szíriaiakat, afgánokat, irakiakat - a határtól most is rendőrök kísérik a vasútállomásra.

21:58
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Az osztrák zöldek elítélik az elzárkózást

Olyan rendszerre van szükségünk Európában, "amelyben egymással szolidaritást vállalva fogadunk be menekülteket" és ez a feladat nem csak a külső határokon fekvő országokra hárul - hangoztatta az APA osztrák hírügynökség szerint Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke.

A Zöldek arra a helyszínre hirdették meg az eseményt, ahol 25 éve megnyitották a határt a Magyarországról Ausztriába igyekvő keletnémet menekültek előtt. Azért álunk itt együtt, hogy kimondjuk: nem akarunk többet szögesdrótot Európában - hangoztatta Lunacek. 

23:05
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Szájmaszkot húztak a katonák is

Terepszínű ruházatuktól jelentősen elütő, fehér színű egészségügyi maszkot viselnek azok a katonák, akik a horvát-magyar zöldhatárt gyalogosan átlépő, Gyékényes vasútállomás felé tartó menekülteket figyelik Zákánynál. A vonat felé igyekvő emberek a határhoz közeli horvát faluból, Botovóból indultak el gyalog. Botovóba vonattal érkeztek, ma délutánig negyven menekültekkel teli szerelvény futott be arra az állomásra. A menekültek Gyékényesen is vonatra szállnak, amelyek az osztrák határ melletti regisztrációs pontokra viszik őket, Körmendre és Szentgotthárdra.

Katonák maszkban Forrás: MTI/Varga György
00:42
október 02, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU-biztos szerint nem terjesztenek betegségeket a menekültek

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa alaptalannak nevezte pénteken azt a félelmet, hogy a menekültek betegségeket hurcolhatnak be Európába. Az EU egészségügyi hatóságai folyamatosan figyelik a fejleményeket, de a litván EU-biztos azt is hozzátette, hogy a helyzetet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelemmel követi. A menekülteket beoltják, megállapítják származási országukat és a lehetséges betegségeiket - mondta.