Lázár: Csatába indulunk

Események

Lázár János
Budapest, 2015. november 12. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik a sajtótájékoztatóra az Országházban 2015. november 12-én. A miniszter megerősítette, a kormány szükség esetén a magyar-román határon is kész és képes rövid időn belül műszaki határzárat létesíteni. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Betelepítési kvóta, budapesti közlekedés, egészségügyi bérek is szerepeltek Lázár János 33- Kormányinfóján.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
13:19
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár János is a budai Várba költözik

A legutóbbi Kormányinfón bakizott a terrorfenyegetésről Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kettes szintű terrorfenyegetésről beszélt, de hamar kiderült, hogy

még mindig a hármas van érvényben.

A tárcavezető megerősítette, hogy ő és Rogán Antal is a budai Várba költözik, a minisztériumok üres épületei pedig nem maradnak állami tulajdonban. A TEK hétvégi akciójáról úgy fogalmazott: a terrorelhárítók nem hibáztak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már a 33. Kormányinfót tartja Forrás: MTI/Kovács Tamás
13:20
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Már 32 Kormányinfót tartottak

13:23
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ki tájékoztatja félre Orbán Viktort?

Tarlós István az Origónak arról beszélt, hogy tudja, ki tájékoztatja félre Orbán Viktort. Megkérdezzük azt is, hogy Lázár János tudja-e, kire gondolhatott.

Tarlós István tudja, kik tájékoztatják félre a miniszterelnököt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:04
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik az újabb Kormányinfó

Kezdődik a Kormányinfó.

15:06
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

200 milliárd forintot fizettek ki

Lázár János elmondta, idén 200 milliárd forintnyi előrehozott agrártámogatás lett kifizetve. Az előlegek kifizetése 2016 júniusáig fog tartani.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:08
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

30 százalékos fizetésemelés lehet

30 százalékkal emelkedhet a kistelepülések polgármestereinek fizetése a 2000 főnél kevesebb lakosú településeken, ha erre a parlament kétharmada rábólint - jelentette be Lázár János. 

15:10
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Szövetségeseket keresünk

A rezsicsökkentésről azt mondta Lázár, hogy az unió különféle eszközökkel támadja azt. Újabb tárgyalási kört nyitunk majd az Európai Bizottsággal, de egyébként több uniós tagállam is vitában van a gáz- és villanyáramárakkal kapcsolatban, így szövetségeseket keresünk - tette hozzá.

Mit mutat a számláló? Forrás: MTI/Kovács Tamás
15:12
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Karcagra kerülhet a milánói pavilon

A kormány döntött arról, hogy milyen törvényeket tárgyalnak a következő években. A kabinet emeli a Tom Lantos Intézet forrásait. Ha meglesz a milánói világkiállításon kiállított pavilon, akkor az Karcagra kerül majd - mondta Lázár János.

A magyar pavilon Forrás: www.expohungary.com
15:16
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Újból előkerültek a törökországi menekültek

Lázár János elmondta, nem legitim az unió döntése a kötelező kvótákról, ezért fordulunk az Európai Bírósághoz. A politikus szerint továbbra is elképzelhető, hogy a Törökországban lévő szíriai menekülteket megpróbálják az uniós tagállamok között szétosztani. Bízik benne, hogy ez nem fog megtörténni, és nem lesz kötelező a törökországi bevándorlók szétosztása. 

15:18
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Marad a határzár

Lázár János üdvözölte Székely László ombudsman döntését, miszerint az Alkotmánybírósághoz fordult a kötelező kvóták ügyében. Külön kiemelte, hogy Donald Tusk is arról beszélt, hogy a migránsáradatot fel kell tartóztatni. A határzár addig marad, amíg fennáll a lehetősége annak, hogy több ezer migráns érkezhet Magyarországra - mondta Lázár.

Migránsok a horvát-szerb határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:20
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Budapesten volt a párizsi merénylet szervezője

A párizsi merénylet főszervezője járt Budapesten, és a Keleti pályaudvaron is. A pályaudvaron csapatot toborzott, és velük együtt távozott az országból - jelentette be Lázár. 

15:24
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

113 milliárd forintnyi hiteligény

113 milliárd forintnyi hiteligény érkezett az állami földvásárlási programhoz - mondta a politikus. Közel 50 ezer hektár kelt el 70 milliárd forint értékben - tette hozzá. A hiteligények továbbra is nyitottak, folyamatos az együttműködés a Magosszal és az agrárkamarával a helyzet értékeléséhez - mondta Lázár János.

Érden tartották az első árverést Fotó: Szabó Gábor - Origo
15:26
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ennyi gáztartaléka van az országnak

Fotó: Polyák Attila - Origo

A mintagazdaságokkal kapcsolatos kormányrendelet aláírás előtt áll. Látványos, hogy vannak olyan megyék, ahol 100 százalékos a földértékesítés - mondta Lázár János.

Hárommilliárd köbméternyi gáztartaléka van az országnak -

jelentette be a Miniszterelnökség vezetője.

15:30
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb uniós kiírások jönnek

Az ország nagy részén hat százalék alatt van a munkanélküliség, az infláció nulla százalék körül van, a reálbér-növekedés három százalék körül van - mondta Lázár János.

Hegesztő dolgozik az Interspan Faipari Kft. vásárosnaményi gyártelepének felújításán Forrás: MTI/Balázs Attila

A politikus bízik benne, hogy ezek a tendenciák a következő évben is folytatódni fognak, ezt biztosítja a jövő évi adócsökkentés is. Sikerült az uniós pénzek teljes összegét lehívni - mondta a politikus. Ez nagyjából 8900 milliárd forint, a következő napokban újabb több százmilliárd forintnyi tétel kerül kiírásra.

15:40
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Mindenki meg fogja kapni a pénzét

A Magyar Államkincstár 13 ezer intézménynek fizeti a juttatásait - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Nem általános probléma a fizetések csúszása, az államkincstár egy új szoftvert üzemeltet. A miniszter bocsánatot kért a csúszásokért, és mindenki meg fogja kapni a pénzét.   

15:41
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor februárban megy Szegedre

Lázár János az Origo kérdésére azt mondta, hogy Orbán Viktor februárban látogat majd Szegedre.

A 33. Kormányinfót Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tartja Fotó: Polyák Attila - Origo
15:42
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Tarlós nem élt a lehetőséggel

Tarlós Istvánnak a kormány már 2011-ben felajánlotta, hogy átveszi a BKV üzemeltetését, de akkor nem élt ezzel a lehetőséggel - mondta Lázár János az Origo kérdésére.

Pótlóbusz közlekedik a fővárosban, az Üstökös utcánál, a 17-es villamos vonalán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
15:46
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ekkor költözhet a Belügyminisztérium

Lázár János Simicska Lajos kormányzati embereiről azt mondta, hogy megnézi, a cégvezetők mit csinálnak, de senkiről se vezet listát. A Belügyminisztérium várhatóan akkor költözik a Várba, ha sikerül megállapodni a Magyar Tudományos Akadémiával. 

15:49
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem vonják vissza Farkas Flórián címét

Nem tervezi a miniszterelnök, hogy visszavonja a miniszterelnöki biztosi címet Farkas Flóriántól. Úgy gondoljuk, hogy ennek az ügynek a politikai problematikája súlyosabb a gazdasági ügyeknél - mondta Lázár János. A kisebbségi vezetők

akkor ártanak a közösségnek, ha lejáratják azt

- tette hozzá. Aki parlamenti képviselő, annak el kell számolnia a pénzekkel.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az ORÖ budapesti székházában, 2014. október 9-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:54
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Komoly politikai támadás zajlik

A kormányt egy politikai támadás érte, és ezután újabb fogja - mondta a Századvég-ügyről Lázár János. A kormánynak ki kell adnia a Századég-tanulmányokat, mivel elveszítették ezt a pert. Folyamatban van az iratok kiadása. Ez a támadás arról szól, hogy a Fidesz mögötti háttérintézményt támadják. Semmilyen takargatnivalónk nincs, mivel míg mi 5 milliárd forintot költöttünk tanácsadásra, addig az elődeink ennél jóval többet - mondta Lázár János. A politikus nyíltan kiállt a Századvég mellett. 

15:59
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Drága a zöldenergia

Lázár János annak kapcsán, hogy Jávor Benedek Vajnai Attilával működik együtt, azt mondta, nem kívánja kommentálni. Jávor Benedek meggyőződése, hogy zöld energiára van szükség, amire meg is lesz a lehetőség, mivel az új paksi blokkok a hazai áramtermelés 50 százalékát tudják csak biztosítani. Jelenleg Németországban minden háztartás 90 forintot fizet kilowattóránként a zöldáramért, míg a paksi áram 35 forintba kerül.

Az MVM Paksi Atomerőmű Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

16:03
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: A merénylet után rakták össze a kockákat

Mikor kap Ukrajna vízummentességet, mikor lesz Szerbia az unió tagja? - ezek a legfőbb kérdések, és nem Törökország uniós tagsága. A nyugat titkosszolgálatok akkor kaptak tájékoztatást a párizsi főszervező tartózkodási helyéről, amikor már nem voltak itt, csak a merénylet után rakták össze a kockákat - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

16:08
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Szentgotthárdi ügy: hasonló viták lehetnek

Nem ismerem a szentgotthárdi ügyet - mondta Lázár János. Ha Magyarországon kötelező módon akarnak bevándorlókat elhelyezni, akkor hasonló vitákra kell számítani minden önkormányzatban - tette hozzá. Kovács Zoltán szerint szembesíteni kell az önkormányzatot az elhangzottakkal.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: Polyák Attila - Origo
16:10
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Ezt rosszul gondolja

Rosszul gondolja a szentgotthárdi polgármester, hogy Izrael állna a párizsi merénylet mögött - mondta Lázár János. 

16:13
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Komoly lehetőségeket látnak Teheránban

Budapest képes integrálni a Magyarországtól délre élő embereket, ezért épít a kormány ebbe az irányba autópályákat és a vasutakat. Lázár János elmondta, Teheránban a kormány egy komoly gazdasági lehetőséget lát. A miniszterelnök ezért utazott Iránba, de még sokat kell dolgozni a konkrét eredményekhez.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar-iráni üzleti fórumon az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara székházában Teheránban, 2015. november 30-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
16:16
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz Donald Tusk ötletével?

Lázár János elmondta, Donald Tusk javaslata egy háttérbeszélgetésen hangzott el, egyelőre nem lehet tudni, hogy ebből mi lesz konkrét javaslat.  

16:19
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Egy elvet fogadtunk el

Minden idők legszigorúbb közbeszerzési szabályát fogadták el, ez Európa legszigorúbb szabálya - mondta a miniszter. Az én hozzátartozóim nem indulhatnak el a közbeszerzéseken - tette hozzá. A kormány arra jutott, hogy aki egy háztartásban él a kizárt személlyel, az nem indulhat. Egy elvet fogadtunk el, miszerint aki egy távoli hozzátartozó, és nem él egy háztartásban az állami vezetővel, az indulhat közbeszerzésen - mondta a miniszter.

Fotó: Polyák Attila - Origo

16:23
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Voltak béremelések

A törvény gyakorlati része akkor derül ki, amikor megérkeznek a konkrét pályázatok - mondta a miniszter. Megtörténtek a béremelések a Miniszterelnökség alá tartozó területeken, így például az MFB-ben és a Nemzet Közműszolgáltatónál.  

16:26
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Egyelőre biztosan nem lesz dugódíj

Informatika jellegű kihívások vannak az állami fizetések átutalása kapcsán - mondta Lázár János, de ezek belátható időn elül meg fognak oldódni. A dugódíjról semmilyen döntés nincsen - tette hozzá. 

16:31
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Győzelmet várunk

Lázár János elmondta, tovább folytatódnak a tárgyalások a BKV hosszú távú finanszírozásáról. Győzelmet várunk a kvóták elleni harcban - mondta a miniszter. Az érdekünk, hogy a CDU megőrizze a jelentős befolyását a német politikára.

A budapesti új fonódó villamos próbajárata a Kolosy téren Forrás: Origo
16:34
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

A függetlenség biztosítéka az atom?

A Miniszterelnökség vezetője nem gondolja, hogy Jávor Benedek vagy Szél Bernadett idegen érdekeket szolgálna. Európában jelenleg hét atomerőmű épül, nagyrészt orosz technológiával, és egyetlen esetben sem volt tender - hívta föl a figyelmet a politikus. Magyarország függetlenségének fő tartópillére az atomenergia, így érdekeltek vagyunk az új blokkok felépítésében - tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo
16:38
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Csatába indul a kormány

A magyar kormány most csatába indul, az aláírásgyűjtés egy jó jel volt. Lázár szerint az embereknek látniuk kell, ha kvóta lesz, akkor hány ezer ember érkezik, és nekik kell fizetniük is majd. 

16:43
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Olimpiai népszavazás

Vannak városok, országok, ahol népszavazás döntött arról, hogy pályázzanak-e olimpia megrendezésére. Budapesten, illetve Magyarországon felelős, megválasztott vezetők döntenek erről - mondta Lázár János.

A budapesti olimpia tervezett helyszínei Forrás: MOB
16:45
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lehetőséget teremtünk

A magáncsőd egyelőre új, ismeretlen lehetőség, amivel még valóban kevesen éltek, de a kormány dolga a lehetőség megteremtése - mondta a miniszter, aki szerint valószínűleg részletesebben kell tájékoztatni az embereket erről a lehetőségről.

16:49
december 03, 2015
Vágólapra másolva!

Milliós fizetések

Jelenleg a Szent Imre Kórház működése rendben van az aneszteziológusok felmondása ellenére. Volt béremelés az egészségügyben, de továbbiakra lesz szükség - fogalmazott Lázár János. Egy fővárosi nagykórházban komoly fizetések vannak. Fizetünk, amennyit tudunk, 800 ezer-1 millió forintos bruttó fizetések vannak így is - zárta a Kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Szent Imre Kórház központi épülete madártávlatból Forrás: MTI/Máthé Zoltán