Orbán Viktor a Múzeumkertben emlékezik a forradalomra

Események

Orbán Viktor 2019 Március 15 Nemzeti Múzeum
Vágólapra másolva!
Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak pénteken az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából. A díszünnepséget - amelyen a magyar és a lengyel miniszterelnök is beszédet mond - idén ismét a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
11:22
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

1848 március 15-ére emlékeznek

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak pénteken az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából. A díszünnepséget - amelyen a Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is beszédet mond - idén ismét a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.

11:27
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Felvonták a nemzeti lobogót

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen, pénteken. A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az eseményen részt vettek kormánytagok, az állami és katonai szervezetek képviselői, diplomaták.

Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren Forrás: MTI/Bruzák Noémi
11:29
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Katona: A forradalommal a mai demokrácia alapelveinek szereztek érvényt

A reformkor maga nem volt nagyszerű, de a reform gondolata igen - mondta Katona Csaba történész. A forradalom kitörése előtt Magyarországon a nemes és a nem nemes nem volt egyenlő a törvény előtt, nem volt közteherviselés, nem volt önálló magyar kormány, sajtószabadság - közölte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.

Mindez ma egy európai, működő demokráciában evidencia - tette hozzá, megjegyezve, hogy a reformkor legjobbjai ezen alapelveknek igyekeztek érvényt szerezni. Létrejött például az Országgyűlés, ahová már nem követeket küldtek, hanem képviselőket, lett önálló magyar kormány, eltörölték a jobbágyság intézményét, megkezdődött a közteherviselés kialakítása, nemzeti bankként kezdett működni a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, létrejött az önálló magyar pénz, a Kossuth-bankó - sorolta a történész.

11:34
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Mindjárt kezdünk.

Mindjárt kezdünk - címmel töltött fel képet a közösségi oldalára Orbán Viktor miniszterelnök.

11:35
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Bevonulnak a történelmi zászlók

A történelmi zászlók vonulnak be a Nemzeti Múzeum előtti ünnepségen. Ezzel megkezdődött az állami ünnepség a Múzeumkertben.

11:38
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

A Himnusz éneklésével megkezdődött az ünnepség

A Múzeumkert előtt összegyűlt tömeg a rendezvény kezdetén elénekelte a Himnuszt.

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség kezdete előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
11:43
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Színdarabbal emlékeznek a forradalom kitörésére

A Múzeumkertben most egy rövid színdarabbal emlékeznek a forradalom kitörésére. 

11:46
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Kövér: 1848 a jogegyenlőség eszményéből is valóságot teremtett

A magyarság számára a szabadság ezer esztendeje ugyanazt jelenti: nem mások, hanem saját értékeink és érdekeink szerint megszervezni az életünket szülőföldünkön - mondta az Országgyűlés elnöke még csütörtökön Vasváron, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező városi megemlékezésen mondott ünnepi beszédet. Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar szabadság legfőbb biztosítékát mindig a független, önrendelkező és cselekvőképes magyar állam jelentette, ezért harcolt az évszázadok során Bocskai és Rákóczi, ezért küzdöttek az 1848-49-es forradalomban, amely már nemcsak az állami függetlenségből, de az igazságosság és jogegyenlőség eszményéből is valóságot teremtett.

11:49
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Nagyon sokan vannak az állami ünnepen

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán
11:53
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Az ország szinte minden részéből érkeztek a Múzeumkerthez

Az ország nagyon sok részéből érkeztek a múzemkerti megemlékezésre.

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepség előtt a Múzeumkertnél 2019. március 15-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
11:55
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyarságnak, akárcsak 1848-ban, ma is összefogva kell megvédenie szabadságát. Szijjártó Péter Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékműve mellett beszélt erről csütörtökön, a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A múlt felidézése nagy lehetőség annak megmutatására, hogy a magyar nép ma is a szabadság népe, Magyarország ma is a szabadság országa - közölte Szijjártó Péter. Az 1848-as forradalom nem kizárólag történelem, hanem a "szívünk, gerincünk". Az akkori forradalmárok a maguk jövőjét, a most élők jelenét építették, amikor a szabadságért harcoltak. Ma a helyzet megint úgy áll, hogy Magyarország szuverenitásáért és a magyar emberek döntési szabadságáért kell újra megküzdeni - jelentette ki.

11:58
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Ilyen volt a huszármenet

Huszármenetet kísérő katonazenekar az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Budapesten, az Alkotmány utcában Forrás: MTI/Mohai Balázs
12:02
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Újabb kép az állami ünnepségről

Rátóti Zoltán színművész az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
12:08
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Rengeteg a magyar zászló a Múzeumkertben

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
12:13
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Morawiecki: Most a jobb jövőért küzdünk

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke ünnepi beszédében kijelentette, hogy nagy köszönettel tartozik, hogy meghívták erre a szolidaritási ünnepre. A lengyel-magyar barátság már több mint 1000 éve tart, és később is folytatódott ez a barátság - tette hozzá. A vitézeink számos nagy csatában vettek részt. A lengyel kormányfő közölte, hogy mindig is összetartottunk a múltban, hogy közösen küzdjünk a szabadságért, most pedig a jobb jövőért küzdünk.

12:17
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

"A jobb jövő csak a mi szándékainktól függ"

A lengyel kormányfő felidézte, hogy 171 évvel ezelőtt nem sikerült végül kiharcolni a szabadságot, de ennek ellenére nem adták fel, zászlóikat elrejtették és megőrizték. Morawiecki elmondta, hogy a mi népeink ezekből a zászlódarabokból álltak össze ismét. Újra együtt harcolunk a jövőnkért - mondta a lengyel kormányfő, és ez a jobb jövő csak a mi szándékainktól függ. Megint az igazság és a szolidaritás oldalán állunk, mint 171 évvel ezelőtt - mondta Morawiecki.

12:21
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Ebben hisznek közösen a lengyelek és a magyarok

Morawiecki az ünnepségen kijelentette, hogy minden magyart és lengyelt összekapcsol, hogy hisznek egy olyan jövőben, ami a közemberekért lesz és nem a felsőbb hatalmaságokért. Adjon az Isten egy jobb Európát a magyaroknak és a lengyeleknek - zárta beszédét a kormányfő.

12:23
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: A lengyelek nélkül ma Magyarország nem lenne szabad

Orbán Viktor beszédében kijelentette, ma itt vannak velünk a lengyelek, ahogyan végig velünk voltak 1848-49-ben, majd pedig a teljes 20. században. A miniszterelnök szerint a lengyelek nélkül ma Magyarország nem lenne szabad, és Európa sem lenne szabad nélkülük. Ők adták Szent II. János Pál pápát és a Szolidaritást, így pedig visszaszerezhettük a szabadságunkat - tette hozzá. Mélyen tisztelgünk a lengyel nép előtt ezért - mondta Orbán.

12:25
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

"Egy látványos közép-európai reneszánszra készülünk"

Közös volt a lengyelekkel a 20. századi szenvedéstörténetünk, de most egy látványos közép-európai reneszánszra készülünk - mondta Orbán Viktor. Most egy felívelő történelmi időszakban is barátok lehetünk. Amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor Magyarországot is támadják - mondta a kormányfő.

12:28
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Jogunk van a saját hazánkhoz

Orbán Viktor szólt arról is, hogy március 15-e a nemzeti egység ígérete. Legyen béke, szabadság és egyetértés. 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem - tette hozzá. Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, és a saját magyar életükhöz - mondta Orbán.

12:30
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

"Alulmaradni, és nem behódolni győzelem"

Orbán Viktor kijelentette, hogy nehéz időkben is élni kell, és voltak idők, amikor nem élhettünk úgy, ahogy akartunk, és az igazság ilyenkor is igazság marad. Van olyan, hogy a kiegyezés időszakában kell élnünk, de Kossuth Lajossal álmodunk. Van olyan, amikor szétszóratásban élünk, de közös hazáról álmodunk - mondta a kormányfő. Alulmaradni, és nem behódolni győzelem - hangsúlyozta a kormányfő. Itt a birodalmak árnyékában a nemzet megtartásáért vívott háborúkat mindig megnyertük - mondta Orbán.

12:34
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Hulljon le Európa népei szeméről a hályog

Orbán Viktor kijelentette, a magyarok történetének a vezércsillaga a szabadság. A szabadság gondolata a kereszténységből sarjadt ki - tette hozzá. Ezért ismeri el alaptörvényünk a kereszténység megtartó erejét - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, és ismerjék fel, hogy a keresztény kultúra megvédése nélkül nem lesz szabadság Európában. Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy ismerjék fel, hogy egy liberális birodalomban elveszítik a szabadságukat - mondta Orbán.

12:36
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Erős Európa kell

Orbán Viktor a közelgő európai parlamenti választásról azt mondta, hogy erős Európát és erős nemzetállamokat, és új erős vezetőket akarnak Európa élén látni. Olyan vezetők kellenek, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda, ahol szükséges. Európa újra az európaiaké lehessen - ez a legfőbb célunk - mondta Orbán. Magyarországon, ha szabadság van, akkor minden van, nekünk a szabadság nem cél, hanem az út. Mi magyarok egyszerű dolgokat akarunk, sajt hazát, jó szomszédot, szerető családot és munkát, aminek haszna van - mondta a kormányfő. 

12:38
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

"Értelmet kell adnunk a világnak"

Orbán Viktor kijelentette, hogy a ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük azt, hanem értelmet adjunk neki - zárta beszédét a kormányfő.

12:39
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a miniszterelnök beszéde

Véget ért Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszéde.

12:41
március 15, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a március 15-i állami ünnepség a Múzeumkertben

Véget ért az állami ünnepség a Múzeumkertben. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.