Vádat emeltek a dandártábornok ellen

Vágólapra másolva!
Halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt vádat emeltek Szabó Péter dandártábornok, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának volt parancsnoka ellen. A dandártábornok még 2001 márciusában karambolozott egy IFA-val, minek során meghalt egy beosztottja. Ha a vád bebizonyosodik Szabót 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat Szabó Péter dandártábornok, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának volt parancsnoka ellen hétfőn a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. Borbély Zoltán a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: az eljárást eredetileg halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indították, de a Legfőbb Ügyészség pótnyomozásra utasította a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt.

A nyomozó hivatal ezt követően megállapította, hogy a dandártábornok enyhe és a közepes fok határán lévő alkoholos befolyásoltság állapotában volt, amikor autójával Ócsa irányából Üllő felé tartva összeütközött egy IFA-val. A pótnyomozás megállapítása alapján végül halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Az RSZVSZ egykori vezetőjének kocsija 2001. március 6-án este Alsópakonynál egy pótkocsis IFA teherautóval ütközött. A vizsgálat során kiderült: Szabó Péter 130-135 kilométeres sebességgel haladt kocsijával. Ha betartja a megengedett 80 kilométeres sebességet, akkor a baleset intenzív fékezéssel elkerülhető lett volna. A baleset következtében a tábornok súlyos sérülést szenvedett, a gépkocsi utasa, a rendvédelmi szolgálat egyik tagja meghalt. Az IFA vezetője könnyebben megsérült.

A Pest Megyei Főügyészség (PMF) helyettes vezetője, Csecserits István korábban elmondta: a teherautó vezetője ellen szintén vádemelési javaslattal éltek halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. A pótnyomozás végén az IFA vezetője ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat fenntartották. A vádat Szabó Péter dandártábornok ellen a Pest Megyei Főügyészség képviseli, a perben negyvenkilenc tanút fognak meghallgatni - mondta Borbély Zoltán.

A büntető törvénykönyv szerint halált okozó ittas járművezetés bűntettéért 2-8 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság, ha bizonyítottnak ítéli a vádat. A teherautó vezetőjét 1-5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ha bebizonyosodik bűnössége.

Korábban:

Halált okozó balesettel gyanúsítják a tábornokot