Vágólapra másolva!
Az Országimázs Központnál végzett vizsgálatkor több jogszabálysértést tárt fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Jelenleg büntetőjogászok vizsgálják: hány és milyen jellegű feljelentést tegyenek a vélt törvénysértésekkel kapcsolatban. Többek között megállapították, hogy az OK szerződései jelentős hátrányt okoztak az államnak, és komoly haszonhoz juttattak magáncégeket. A több milliárd forint nagy részét a Happy End és az Ezüsthajó Kft. kapta.
Vágólapra másolva!

Több szabálysértést és törvényellenességet talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az Országimázs Központnál (OK) végzett vizsgálatkor, de arról még nincs döntés, hogy tegyenek-e büntetőfeljelentést - írja a Népszabadság. A KEHI megállapítása szerint az imázsközpont szerződései komoly hátrányt okoztak az államnak.

A vizsgálat során az OK 13 milliárdos előirányzata felének felhasználását ellenőrizték. Ide tartozott a Happy End Kft.-nek kifizetett közpénz 52 százaléka és az Ezüsthajtó Kft.-nek juttatott összeg 92 százaléka.

2001-2002-ben az Ezüsthajó (amely Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok munkáját dokumentálta) 296 filmet és fotókat készített, amelyért 469,5 millió forintot kapott. Készenléti díjként 30 millió illette meg, amit az után is utalt a központ, hogy az Állami Számvevőszék indokolatlannak találta a kifizetést. Különösen indokolatlan volt ennek a díjnak a fizetése a sydneyi olimpia idején, amikor a stáb Ausztráliában tartózkodott. A KEHI a filmek közül véletlenszerűen kiválasztva hármat megvizsgáltatott szakértőkkel, akik megállapították, hogy a felvételekre kötött szerződések elnagyoltak, és a vállalkozó számára egyoldalúan kedvezőek. Az anyagokat sokszor anélkül vették át, hogy megnézték volna. Ezt az is alátámasztja, hogy kilenc olyan filmet is kifizettek, ami el sem készült. Igaz, ezt az összeget később - kamat nélkül - visszafizette a cég.

Az ellenőrzés során nem tudták megvizsgálni azokat a drága reklámfilmeket, amelyeket többnyire a Happy End Kft. számlázott, mert ezeket hiába keresték. Nem találták például azt az 55 másodperces, 39,5 millió forintos reklámot, amely a lakásépítés támogatásáról készült. Szintén hiába keresett a KEHI 21 reklámfilmet, amely az olimpia népszerűsítéséről szólt, és a központ a teljesítésigazolások szerint átvette. A filmek elkészítéséről kötött szerződés értelmében 2001-2002-ben erre 113,4 milliót költöttek.

A legnagyobb vizsgált összeg 831,4 millió forint volt, amit az OK a Happy End Kft.-vel a 2001. augusztus 20-i állami ünnepség megszervezésére és lebonyolítására kötött szerződés után fizetett ki. Az ellenőrzési hivatal nem találta azokat az anyagokat, amelyek a teljesítésről szóltak. Az OK előre nem látható költségekre 10,7 milliót fizetett ki, holott ezt a KEHI szerint tervezhető költségekre (kötelek, kordonok, zászlórúd bérlete stb.) költötték.

Az MTI úgy tudja, jelenleg büntetőjogászok vizsgálják: hány és milyen jellegű feljelentést tegyenek a vélt törvénysértésekkel kapcsolatban.