Vágólapra másolva!
Már évek óta szó van a HIV-szűrőbusz elindításáról, de ahogy korábban, most sem tudni, honnan lesz rá elég pénz - mondta az [origo]-nak Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Egyesületének elnöke. A szűrésekre pedig nagy szükség lenne, a prostituáltaknak ugyanis összesen 2 százaléka jár rendszeresen kivizsgálásokra. Az Egészségügyi Minisztérium tavaszra ígéri a HIV-szűrőbusz elindítását.
Vágólapra másolva!

Kételkedik a HIV-szűrőbusz tavaszi elindításában Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Egyesületének elnöke. A buszt az ifjúsági tárca fizetné, a felszerelés költségeit az egészségügyi tárca állná. Korábbi számítások szerint a busz - felszerelésekkel együtt - 27 millió forintba kerül, de az üzemeltetésére további pénzre lenne szükség. Azonban az még most sem tisztázódott, hogy az üzemeltetésre honnan lesz pénz - mondta az [origo]-nak a prostituáltak érdekvédő szervezetének elnöke, aki azt is hozzátette: januárban hiába kereste meg az egészségügyi minisztériumot levélben, nem reagáltak megkeresésére, vele idén nem egyeztettek a tervezett buszról.

Az egészségügyi tárca ígérete szerint a HIV-szűrőbusz tavasszal indul - írta csütörtökön a Magyar Hírlap. A buszt prostituáltak kereshetik fel, hogy kivizsgáltassák magukat. A buszban nem csak AIDS-tesztet végeznének, a szűrővizsgálat az összes nemi betegségre kiterjedne. Egyelőre nem tudni, hogy a vizsgálatokért mennyit kell majd fizetniük a prostituáltaknak. A jelenlegi szabályozás szerint negyedévente kötelező egy nagyobb kivizsgálás, amiért 44 ezer forintot kell fizetni, de kisebb vizsgálatok havonta is vannak. A húszezer prostituáltnak összesen 2 százaléka jár el az összes vizsgálatra a magas költségek miatt, ezért nagy szükség lenne a buszra, ha a lányok számára megfizethető áron kínálnák a szűrést - mondta Földi Ágnes.

A tervezett szűrőbusz körbejárná a prostituáltak által preferált területeket az egész országban, első sorban a fővárosból kivezető utakat, de Budapestet kihagyná. Ezzel kapcsolatban az érdekvédő elmontda: a kivezető utakon dolgozik a legtöbb lány, ott lenne nagy szükség a buszra.

Az [origo] szerette volna megkérdezni az egészségügyi minisztériumot is a szűrőbusz kapcsán, de azt a választ kaptuk, hogy az illetékes legkorábban hétfőn tud nyilatkozni.