MSZP: program a melósnak és az igazgatónak

Vágólapra másolva!
A szocialista pár felkészült a választásokra, és az azt követő kormányzásra - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP országos választmányának ülésén. A miniszterelnököt miniszterelnök-jelöltté választotta a testület. Tárgyalnak az országos listáról és a választási programról is, amelyben nem szerepelnek konkrét ígéretek, számok, határidők. Ez a program bonyolultabb, mint az egymondatos jelszavak, de nem is kínálja mindenkinek ugyanazt a megoldást - mondta a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Két percig sem tartott az MSZP miniszterelnök-jelölt választó procedúrája: Hiller István pártelnök bejelentette, hogy a tagok és szimpatizánsok már döntöttek, ezért az elnökség Gyurcsány Ferencet javasolja kormányfőnek. A párt országos választmánya ezt követően egyhangúlag a miniszterelnököt választotta miniszterelnök-jelöltnek. Két hét múlva a szocialista párt kongresszusa teszi hivatalossá a döntést, ekkor fogadják el az országos listát, illetve a választási programot is.

Az MSZP választási program-tervezetét Hiller István ismertette. A dokumentum egyik alapvetése, hogy az elmúlt négy évben a jelenlegi kormány többet tett a versenyképesség megőrzése és a társadalmi igazságtalanságok csökkentése terén, mint az elődje. Ma Magyarország jobb helyzetben van, mint négy éve; erősödik a gazdaság, enyhülnek a szociális különbségek, ezért megérdemli a Gyurcsány-kormány a folytatást - fejtette ki a pártelnök. Az MSZP elnöke történelmi mértékű fejlesztéseket ígért, amelyek forrásaként a magyarok számára rendkívül előnyös - Gyurcsány-kormány által kiharcolt - európai uniós költségvetést jelölte meg.

Az uniós forrásokból létrejövő fejlesztések 200 ezer új munkahelyet teremtenek, megépül az M0-ás, gyorsforgalmi utak kötik össze a városokat, hidakat építenek a Dunára és a Tiszára, 2008-ra megteremtik az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, és iskolafejlesztési programot indítanak. A választási programban szerepel az egészségügy "átfogó átalakítása" és a nyugdíjkorrekció, mindkettő a Száz lépés program részeként már ismertetett módon, továbbá a kisebb parlament, az "erős és takarékos állam", az árstabilitás, a kulturális esélyteremtés. "Ez az MSZP ajánlata a nemzetnek. Ez a program nem valaminek a tagadására épít, hanem igent mond a nyugodt hétköznapokra, az erős gazdaságra, az esélyteremtésre, a szociális biztonságra. Igent mond az erős köztársaságra, a sikeres Magyarországra, a második Gyurcsány-kormányra" - zárta beszédét Hiller István.

A miniszterelnök hozzászólásában a Fidesz említése nélkül az ellenzéki pártéval hasonlította össze a szocialisták programját. Gyurcsány Ferenc a roosewelti New Deal gazdaságfejlesztési modellje mellett tette le a voksot, szemben a nyolcvanas éveket jellemző brit és amerikai neokonzervatív gazdaságpolitikával. Utóbbi a kínálat élénkítésére, a radikális adócsökkentésre épít, de a haszna a tőke érdekeit szolgálja, "kevesen gazdagodnak, sokan lemaradnak" - mondta a kormányfő. Kifejtette: a New Deal egyszerre teljesített két feltételt: az építések, beruházások, a nemzeti ipar megerősítése révén munkahelyek teremtődnek, növekednek a bérek, s ezek biztosítják az életszínvonal növekedését. "Melós, alkalmazott, vállalatvezető is" úgy érezze, hogy róla szól az ország, amely a nyugalom, a biztonság, a jobb élet lehetőséget teremti meg millióknak - érvelt az MSZP "árnyalt, sok eszközt használó, összetett, reális" programja mellett Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint nem lehet a dolgokat leegyszerűsíteni, "hazugságokkal megvásárolni az emberek álmait". Ez a program bonyolultabb, mint a választási nagygyűlések egyszavas jelszava, de ez nem olyan program, amely a Békés megyei kisnyugdíjasnak és a nagyvárosi vállalatigazgatónak ugyanazt a megoldást kínálja - hangoztatta a kormányfő. A szocialisták programja azt az eszmét szolgálja, hogy lehet csökkenteni a távolságokat az emberek között, bár ez nehezebb, mint statisztákkal eljátszani Magyarország néha nem is létező problémáit - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. (Ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy lapértesülések szerint a Fidesz plakátjainak szereplői, akik szerint rosszabbul élünk, mint négy éve, hivatásos statiszták, illetve modellek.) A miniszterelnök megerősítette: az MSZP nem száll be az ígérgetési versenybe. (A Száz lépés programmal koherens programban konkrét számok, ígéretek nem is szerepelnek.) A szocialista párt felkészült a választásokra, és az azt követő kormányzásra - zárta szavait Gyurcsány Ferenc.

A választmány zárt ülésen vitatja meg az országos lista összetételét és a programot.

Nagy Szilvia