Mindenüket eladják a romák a svéd álomért

Vágólapra másolva!
Újabb roma családok indultak útnak csütörtök reggel Mohácsról, hogy Svédországba utazzanak. A reptéren az [origo]-nak azt mondták, nem menedékjogot akarnak kérni, hanem dolgozni akarnak, és kinti ismerőseik biztatják őket. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője még közvetlenül az indulásuk előtt is megpróbálta lebeszélni őket, de hajthatatlanok, mert mint mondják, Magyarországon nem tudnak megélni. Az egyik svéd napilap információja szerint eddig 27 menedékjogi kérelmet utasítottak el a hatóságok.
Vágólapra másolva!

"Ha lehet, akkor nem jövünk vissza" - mondta a fiával útnak induló Gojkovics Péterné arra a kérdésünkre, hogy mire számít, mennyi ideig maradnak Svédországban. A mohácsi asszony elmondása szerint itthon nem talált állandó munkát, segélyekből és szezonális munkákból élt.

"Hogy miért Svédország? Nem tudom. Kanadához hasonlítják, de olyan jó biztos nem lesz" - mondta Petrovics Péter, aki 11 éves kislányával próbál szerencsét Svédországban. A férfi korábban már élt három évet Kanadában is, kislánya ott kezdett iskolába járni. "Ott volt munka, és jómódban éltünk, nem kellett megnézni a boltban, hogy mit vehetek meg" - mesélte Kanadáról. Svédországban bármilyen munkát elvállalna, "csak meglegyen a napi kaja, és szörp helyett tudjunk kólát venni", sokkal több vágya nincs - mondta.

Csütörtökön 11.50-kor indult Ferihegyről az a fapados repülőgép, amellyel újabb mohácsi és pécsi roma családok utaztak Svédországba. Az [origo] tudósítójának azt mondták, ma 16-an kelnek útra, köztük négy-öt éves gyerekek is. Az MTI ugyanakkor úgy tudja, hogy ennél valamivel többen, 20-30 ember indult útnak csütörtökön. A Svédországba utazók azt mondták, nem menedékjogot kérnek a svédektől, hanem dolgozni akarnak kint, ugyanakkor volt köztük, aki az MTI munkatársának úgy nyilatkozott, hogy politikai menedégjogot is kérnek.

A megkérdezettek Malmőben élő ismerősökre is hivatkoztak, akik azt mondták nekik: érdemes kimenni, mert lehet munkát találni. Azt is mondták, tudomásuk szerint a következő napokban is mennek Svédországba újabb csoportok. Elmondásuk szerint vasárnap, 21-én és 26-án is újabb családok készülnek kiutazni. Az utazásra már régóta készültek, az egyik asszony már 1-2 hónapja tervezgeti, hogy Svédországban kezd új életet.

Megpróbálták lebeszélni őket

A csütörtökön útnak induló mohácsi romákat még a reggeli indulásuk előtt is megpróbálták maradásra bírni a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetői. Sikertelenül, mert a családok azt mondják, lehetetlen a helyzetük, nincs munkájuk, nem tudnak ennivalót venni és rezsit fizetni.

"Hiába akartam lebeszélni őket, mert joggal hiszik azt, hogy semmi nem fog változni, ha maradnak" - mondta Kovács István, az önkormányzat elnöke. Elmondta, hogy a mohácsi romák körében 80-90 százalékos a munkanélküliség, és ha kapnak is valamilyen munkát, rendes bért nem fizetnek nekik. Ezért nem tudnak megélni, és úgy érzik, sem az állam, sem a kisebbségi szervezetek nem tesznek semmit azért, hogy javuljon a szociális helyzetük.

Eddig 70-80 család utazott ki összesen Svédországba és Angliába. "Olyan ez számukra, mint a mesében, útra kelnek a hamuba sült pogácsával, hogy jobb legyen" - tette hozzá Kovács István.

Csütörtökön délelőtt újabb kivándorlásra kész romák gyűlnek össze a mohácsi Nemzetiségek Házában, hogy eldöntsék: ők is menjenek vagy végül maradjanak. A kisebbségi vezető szerint a családok az utolsó ingóságaikat adták el azért, hogy meg tudják venni a legolcsóbb repülőjegyet a Ferihegyről induló fapados járatra. A házaikat viszont egyszerűen itthagyták.

Fotó: Marton Bálint

A Külügyminisztérium szóvivője, Polgár Viktor szerdán közölte, hogy százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban. Polgár Viktor közlése szerint a roma családok a megélhetésük eszközeként tekintenek a politikai menedékjogra. A magyar Külügyminisztériumnak szerdán még nem voltak információi arról, hogy mire hivatkoznak a menekültstátust kérők.

Politidou Mária, a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének sajtószóvivője az [origo] megkeresésére elmondta, hogy egyik svéd napilap, a Svenska Dagbladet infromációja szerint eddig 27 kérelmet bíráltak és utasítottak el a hatóságok.

A svéd bevándorlási hivatal szóvivője szerint olyan hírek keringenek, amelyek szerint a menedékkérőket lakás és munkahely várja érkezésükkor. A hivatal - jegyezte meg Marie Andersson - valóban biztosít ellátást menedékkérőknek, de ez nem az Európai Unió tagállamainak polgáraira vonatkozik. Stockholmban Andre Mkandawire, a svéd külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a két ország együtt igyekszik tisztázni azokat a félreértéseket, amelyek a svéd menedékjoggal kapcsolatban terjedtek el.

A budapesti svéd nagykövetség fizetett hirdetésben próbálja visszatartani a Svédországba készülő romákat. A követség közleménye pénteken több olyan vidéki lapban megjelenik, ahonnan az elmúlt időben csoportok indultak Svédországba, hogy ott menedékjogot kérjenek - tudta meg az MTI Polgár Viktor külügyi szóvivőtől. A hirdetés szövege leszögezi: "Svédországban nincsen hivatalos munkavállalási célú bevándorlási lehetőség". Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, állampolgárai az unión belül nem jogosultak menedékjogra.