Jóval kevesebb levelezős tanulhat ingyen

Vágólapra másolva!
Jelentősen kevesebb lesz az államilag támogatott hely a levelezős és esti felsőoktatásban. Később tovább csökkenhet a szám, sőt az is felmerült: ezeken a képzéseken teljesen megszüntetik az állami támogatást - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egyre nehezebb lesz azoknak, akik munka mellett szeretnének továbbtanulni, mert az államilag támogatott esti és levelező helyek száma a jövő szpetembertől 7500-ról 5600-ra csökken - írja a Nészabadság. A lap információi szerint később tovább tervezik csökkenteni ezt a számot, és az államreform-bizottság egyik tervezete teljesen meg is szüntetné az állami támogatást az estiseknek és a levelezősöknek.

Eddig sem volt könnyű bejutni a kevés államilag támogatott levelező vagy esti képzésre, hiszen nagy részük már most is költségtérítéses. Azok közül, akik első diplomájukat szeretnék megszerezni levelező képzésben, idén 6144 jutott be államilag finanszírozott oktatásra, kétszer annyian kerültek be visont fizetős kérzésre - olvasható a Népszabadságban. Diplomásképzésben még nagyobb a különbség: az idén tízszer annyian fizetnek, mint amennyien állami finanszírozású képzésre kerültek be.

Azoknak, akik munka mellett tanulnak, még akkor sincs könnyű dolguk ha ki tudják fizetni a költségtérítést: sokszor ugyanis szinte lehetetlen megszervezni az órákra járást. Az előadások többnyire munkaidőben vannak, ahogy a konzultációs- és vizsgaidőpontok is. Az egyik vidéki egyetem levelezős képzésén minden hónapban öt egymás utáni munkanapon kötelezően be kell járni - ehhez elvileg félévenként húsz szabadnapot kell kivenni, nem számítva a vizsgaidőpontokat - írja a Népszabadság.

Egy éve ehhez hasonló ügyben az oktatási ombudsmanhoz fordult egy hallgató, de az ombudsman arra jutott: a jogszabályok alapján nem történik jogsértés ilyenkor, hiszen a törvényben az szerepel: a távoktatásos, esti vagy levelező tagozatra járó diákoknak egyénileg kell egyeztetniük a konzultációs és a vizsgaidőpontjaikról.