Víz hömpölyög több borsodi úton

Vágólapra másolva!
Vízfolyások miatt járhatatlan két út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A csapadékos időjárás miatt a Krasznán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Tiszabecs és Vásárosnamény között árad a Tisza is. Vasárnapra a belvíz miatt már 169 embert kellett kitelepíteni.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggelig újabb négy embert kellett a belvíz miatt kitelepíteni, így már 169-re emelkedett azok száma, akik kénytelenek voltak otthonukat elhagyni - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

A vízzel borított területek nagysága 211 ezer hektár. Az országban jelenleg összesen 26 települést érint a belvíz, és 44 település védekezik valamilyen formában a víz ellen. A védekezésben több mint ember vesz részt, közel 400 különböző géppel és szivattyúval.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a Duna osztrák szakaszán, valamint a mellékfolyókon tovább folytatódott a vízszintemelkedés. Az árhullám elérte Budapestet is, de a rakpartokat valószínűleg nem kell lezárni.

A Tisza-völgyben is új árhullámok indultak el a folyók külföldi és magyarországi szakaszain. Az áradás elérte az árvízvédelmi fokozatot a Körösökön és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén. Ismét árad a Kraszna. A nagy mennyiségű belvíz miatt a Hortobágy-Berettyón tovább nőttek a vízszintek. A Tisza Tiszabecstől Vásárosnaményig már mindenütt árad, és emelkedik a vízszint a Szamos és a Túr határszelvényében is.

A Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán harmadfokú, a Zagyva felső, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán másodfokú a készültség van érvényben. Összesen 878 kilométer hosszúságban van érvényben készültség.

Vízátfolyás miatt továbbra sem lehet közlekedni két úton Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Rakaca és Rakacaszend között négy kilométer hosszúságú szakaszon fél méter magasságban hömpölyög a víz, ezért az utat le kellett zárni a forgalom elöl. Ugyancsak vízátfolyás miatt járhatatlan a tardonai bekötőút.