Vágólapra másolva!
Szegednél a Tisza a hét második felében várhatóan 10 méteres magasságon tetőzik majd. A folyó vízállása így 40 centivel haladja meg az eddig mért legmagasabb szintet. Gátszakadásra nem kell számítani Szegeden, az áradó folyó a hullámtérben felhúzott ingatlanokat már elöntötte, a gátak közelében található épületek pincéjében pedig megjelent a folyó. A kormány kedden 17 órától kiterjesztette az árvízi veszélyhelyzetet a Hármas-Körösökre. A Tisza kedden Szolnoknál tetőzik.
Vágólapra másolva!

A Tisza vízállása kedden reggel Szegednél 981 centi volt, vagyis 21 centiméterrel haladta meg az eddig mért legmagasabb szintet, az 1970-es 960 centimétert - közölte az [origo]-val az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Dobi László elmondta: a Tisza várhatón csütörtök-péntek körül tetőzik majd 1000 centiméteren.

A gátak a csongrádi megyeszékhely közelében várhatóan bírni fogják a nyomást, a védművek ugyanis 1070 centiméter magasságig vannak kiépítve. Dobi elmondta: gátszakadások, illetve kitelepítések Szegeden várhatón sehol nem lesznek. A vízügyi igazgatóság vezetője szerint a hullámtérben található ingatlanokat már korábban elöntötte a Tisza, a gátak által védett épületek viszont biztonságban vannak.

A védrendszer közelében található ingatlanok pincéit azonban több helyen elöntötte az áradó folyó. Szivattyúzni itt tilos, ezt rendeletben tiltotta meg Szeged polgármestere. Ennek oka: ha a vizet eltávolítják, az újra betörve még nagyobb károkat okozna. Több helyen előfordulnak csurgások is (amikor a gátak illesztésein átszivárog a víz), ezek azonban nem jelentenek komolyabb problémát.

A vízügyi szakemberek szerint Szegednél hosszan tartó árhullámra kell számítani. Ha azonban a következő napokban nem hullik több csapadék a vízgyűjtők területére, akkor a mellékfolyókról nem érkezik újabb árhullám. "Így elképzelhető, hogy hétvégén már lassú apadás indulhat meg a Tiszán" - tette hozzá Dobi István.

Szolnoknál kedd reggel 1000 centiméter volt a Tisza vízszintje. A tetőzés napközben várható 1000-1005 centiméter között, ez azonban akár négy-öt napig is elhúzódhat - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Szolnokon a hétvégén sikerült megerősíteni a Tisza-parti sétányt védelmét, Zagyvarékas térségében pedig befejezték a töltésmagasítást. A Köröszugban Szelevény és Tiszasas között kedden befejeződnek a töltésmagasítások.

A Közép-Tisza vidékén a Körösökön a legrosszabb a helyzet, itt szintén az eddigi legnagyobb vizet meghaladó tetőzési szintekkel kell számolni. Mezőtúrtól Kunszentmártonig terjedő szakaszon április 20-tól várható a tetőzés 1020-1040 centin. A kormány 17 órától kiterjeszti az árvízi veszélyhelyzetet a Hármas-Körösökre - jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter a kormányközi koordinációs bizottság keddi ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

A belügyminiszter közölte, hogy a testület az Országos Műszaki Irányító Törzs és a Békés megyei védelmi bizottság kezdeményezését elfogadva, Gyurcsány Ferenc kormányfő jóváhagyásával döntött a veszélyhelyzet elrendeléséről az érintett területeken. A keddi intézkedés 78 kilométeres folyószakaszt érint, amellyel együtt összesen jelenleg 794 kilométeren van rendkívüli árvízi veszélyhelyzet a Tisza Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain.

Az említett szakaszra a kormány pénteken hirdetett ki árvízvédelmi veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei bizonyos döntéseket a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül meghozhassanak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedd reggel közölte, jelenleg 254 településen, 158 ezer embert veszélyeztet az ár- és belvíz. A katasztrófavédelem szerint közvetlen veszélyben 38-40 településen több mint 17 ezer ember van.