Elégtételt kapott a kirúgott szervezkedő

Vágólapra másolva!
Szakszervezet szervezése miatt bocsátotta el egy alkalmazottját és ezzel jogsértően járt el Miskolc önkormányzatának egyik intézménye - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság júliusi határozatában. Ez volt a hatóság első olyan elmarasztalással végződő ügye, amelyben valakit érdekképviselethez való tartozás miatt ért hátrányos megkülönböztetés.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) igazat adott annak a volt közalkalmazottnak, aki szakszervezetet próbált alapítani a munkahelyén, és emiatt elbocsátással végződő fegyelmi eljárást indítottak ellene. A panaszos Miskolc város önkormányzatának egyik intézményében, az "Iránytű" Avasi Szociális Szolgálatnál dolgozott, és 2005 februárjában kezdte szakszervezettel kapcsolatos ténykedését.

Áprilisban, az alakuló ülésen megválasztották titkárnak. Az EBH beszámolója szerint a panaszos főnöke a faliújságról szerzett tudomást a szervezkedésről, és ezután közölte alkalmazottjával, hogy fegyelmi eljárás indul ellene, sőt aznap már fel is függesztették a munkából.

A munkáltató az EBH előtt azzal védekezett, hogy azért indítottak fegyelmi eljárást a dolgozó ellen, mert a szakszervezet szervezésekor az intézmény nevét és logóját használta a bélyegzőn és a hivatalos levelezés során. Azzal is érveltek - derül ki az EBH beszámolójából -, hogy szerintük az alkalmazott fegyelemsértést követett el azzal, hogy több leendő szakszervezeti tag munkabéréből márciusban levonták a tagdíjat.

A védekezést az EBH nem fogadta el, a hatóság szerint egyértelműen azért indult fegyelmi eljárás a panaszos ellen, mert szakszervezetis volt. A hatóság szerint ezt az is bizonyítja, hogy a fegyelmi eljárás során a tanúkat kizárólag a szakszervezettel összefüggésben hallgatták meg.

Gyarmati Edit, a Hatósági és Jogi Iroda vezetője az [origo]-nak elmondta: igaz, hogy az illető elkövetett kisebb szabálytalanságokat a szakszervezet szervezése során, de ezek nem minősültek olyan súlyosnak, hogy el kellett volna bocsátani. Az EBH megállapította: alapvetően arra irányult az alkalmazott meghurcolása, hogy a szakszervezeti szerveződést lefékezze és akár meg is akadályozza.

A panaszost a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ), annak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főtitkára, Ducsay Lajosné képviselte az EBH előtt. A főtitkár szerint egyetlen hasonló eset sem történt a megyében az utóbbi 25 évben. Ducsay Lajosné az [origo]-nak beszámolt róla: a panaszos nem kérte, hogy visszakapja a munkáját, 2006 februári elbocsátása után az önkormányzat egy másik intézményénél, a családsegítőnél helyezkedett el.

"Ez az első eset Magyarországon, hogy érdekképviselethez való tartozással kapcsolatos ügyben született elmarasztaló ítélet" - tudtuk meg Gyarmati Edittől. A jogsértés következménye az eset nyilvánosságra hozatala lesz az EBH-honlapján, a hatóság szerint ugyanis ez visszatarthatja a többi munkáltatót attól, hogy megpróbálják meggátolni a szakszervezeti szervezkedést, amelynek szabadsága alapjog.

A honlapon egyelőre még nem, de hamarosan olvasható lesz a jogsértést elkövető intézmény neve, ugyanis a határozat ellen egyik fél sem élt kereslettel, az szeptember 3-án jogerős lett. Az [origo]-nak ugyanakkor Ducsay Lajosné és az "Iránytű" Avasi Szociális Szolgálat igazgatója is megerősítette, hogy erről az intézményről van szó.

Janecskó Kata