Nyomoznak a politikusokat vádló férfi után

Vágólapra másolva!
Tavaly nyár óta nyomoz a BRFK az után a férfi után, aki a Blikk cikke szerint állítja: százmillió forintot adott politikusoknak. H. A.-t - aki korábban egy MDF-es, ma fideszes politikus mellett dolgozott - egy ügyvédi iroda jelentette fel, mert nem teljesítette vállalásait több cég irányába. A kormányszóvivő szerint hiteltelenek a vádak.
Vágólapra másolva!

Még tavaly júliusban egy gazdasági társaságokat képviselő ügyvédi iroda tett feljelentést a BRFK-nál H. A. ellen - derül ki a rendőrség közleményéből. Az ok: a férfi gazdasági társaságoktól több mint 100 millió forintot vett át, azért, hogy a cégek nevében az Európai Unió által kiírt pályázatokat készítsen, csakhogy a pályázatok többségét nem írta meg, a pénzzel nem tudott elszámolni. A rendőrség csalás gyanújával indított a férfi ellen eljárást.

A Blikk című bulvárlap azt állítja, hogy a birtokába került dokumentumok szerint volt miniszterekhez, államtitkárokhoz és helyettes államtitkárokhoz került több mint 100 millió forint, amit magyar vállalkozóktól csaltak ki pályázatkészítés ürügyén. A lap szerint mindezt H. A. állítja, ügyvéd által ellenjegyzett okiratban.

Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy reagált, hogy minden eddigi vizsgálat cáfolja a lapban H. A.-ként szereplő ember állításait. "Egy csalással vádolt ember hivatkozik arra a hitelezőinek, hogy azért nem tud elszámolni a neki átadott pénzzel, mert azt már továbbadta. Magyarázkodásába belekever politikusokat, korábbi minisztereket és államtitkárokat, minden politikai oldal képviselőit" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kik a cikkben szereplő politikusok, a szóvivő azt mondta: a kormány nem kíván hozzájárulni ahhoz, hogy ártatlanul hírbe hozzanak embereket, ezért erre nem kívánt válaszolni. Megjegyezte: az ügy érintettjét, H. A.-t is megilleti az ártatlanság vélelme, a többi a rendőrség dolga.

Baráth Etele szocialista parlamenti képviselő, aki a cikkben említett időszakban, 2005-ben az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt, gyermekdednek nevezte a politikusokat vádló H. A. történetét.

Ékes József fideszes országgyűlési képviselő - aki a kérdéses időszakban még az MDF politikusa volt - MTI információját megerősítve elmondta: H. A.-t néhány éve ajánlották neki mint szakértőt, és pár hétig alkalmazta is őt, de nagyon gyorsan megvált tőle, mert visszaélt a bizalmával. Hozzátette: azóta nem tartják a kapcsolatot.