Cirkusz nélkül megy előre Kákosy

Vágólapra másolva!
Orvosnak készült, jogot tanult, bankban dolgozott, aztán régi ismerősei meglepetésére politikusnak állt. Univerzális játékos - mondják róla fociszenvedélye kapcsán -, de észrevétlen szeretne maradni. A MÁV-vezetőség megleckéztetése után mégis az ő nevével volt tele a sajtó. Ismerői szerint nem vezető alkat, megtörténnek körülötte a dolgok, nincs nagy felhajtás, ehhez képest többen úgy látják, hogy két év alatt gyakorlatilag egyenrangú lett a minisztérium szakmai irányításában a tárcát korábban vezető Kóka Jánossal. Budai úrifiú, de mögé kell látni a beképzeltség látszatát keltő zárkózott természetének - mondja egy régi barát. Portré Kákosy Csaba gazdasági miniszterről.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas évek elején Budán, a Csaba utcai Általános Iskola udvarán a szünetekben focizni gyűltek össze a fiúk - pontosabban egyikük csak szeretett volna focizni, a nagyobbak rendszerint nem engedték. "Jancsi picike gyerek volt, akit a menő osztálytársak félrenyomtak" - emlékezik vissza az iskola egy volt diákja a fiúra, aki kimaradt a játékból - Kóka János volt az. Az előző gazdasági és közlekedési miniszterrel szerinte nem is igen beszélgettek akkoriban a felsőbbévesek, de azért látásból ismerték egymást a három évvel fölötte járó Kákosy Csabával, aki 2007 decemberében átvette tőle a GKM vezetését.

"Unalmas politikus szeretnék lenni" - ezt ismételgeti nyilvános szereplésein Kákosy, amióta csak november végén kiderült, hogy az SZDSZ őt, az akkori kabinetfőnököt jelöli a miniszteri posztra. Kákosy ezzel arra célzott, annak örülne, ha nem csapnának körülötte nagy hírverést, s leginkább csak szakpolitikai munkája révén kerülne a neve a hírekbe. December hatodikán, kinevezésének másnapján tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón azzal kezdte mondandóját, hogy bár munkatársai azt tanácsolták, ismerkedjen össze egyesével az összegyűlt újságírókkal, ő inkább kihagyná ezt. Kissé feszülten kortyolt egyet az eléje tett pohár vízből, aztán rátért a szakpolitikai terveire, beszéde lelassult, magabiztossá vált - mint aki végre a saját terepén mozog.

"Nem sokat változott a gimnáziumhoz képest, azon kívül, hogy több az ősz hajszála" - első médiaszerepléseit látva ez jutott eszébe Kákosyról egy névtelenséget kérő régi barátjának, akivel évekkel ezelőtt megszakadt a kapcsolata. Az iskolában sokszor gondolta róla a többi gyerek, hogy beképzelt, nagyképű, mert zárkózottabb volt, mint mások, "nem élt kifelé"- idézte föl emlékeit az egykori baráti kör egy másik tagja.

"Csaba nem a médiaszereplések miatt vállalta a miniszterséget" - mondta róla barátja és korábbi kabinetfőnök-helyettese, Surányi Róbert. A decemberben kinevezett Kákosy első látványosabb húzása mégsem váratott sokáig magára, január elején odacsapott a MÁV-Start Zrt. vezetőségének: az igazgatósági tagok felmentését, a felügyelőbizottság megújítását és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását kezdeményezte, mert egy kis havazás után az elővárosi közlekedésben teljes lett a káosz. A Fidesz is hamar reagált, Kákosy lépését látszatintézkedésnek minősítette, és a miniszter lemondását követelte - hiába. A felvetésre maga a politikus nem is, csak az SZDSZ reagált.

Forrás: MTI

Úgy tűnik, Kákosy annyiban tartja magát kezdeti fogadkozásához, hogy viszonylag ritkán mutatkozik. Az [origo]-nak többszöri kérésünk ellenére sem volt hajlandó interjút adni. December elején a GKM Kommunikációs Főosztálya közölte, hogy a közeljövőben nem megoldható a beszélgetés. A miniszter szoros időbeosztására hivatkoztak, interjúkérelmünket azzal utasították vissza, hogy Kákosy Csaba a szakpolitikai tevékenységétől eltérő témákban vissza kívánja fogni médiaszerepléseit.