A nyelvét sem dugta bele Bokros a kampánypálinkába

Vágólapra másolva!
Disznóvisítás és vér nélkül disznótorozott az MDF vezetése, amely így akarta demonstrálni elkötelezettségét a minőségi magyar termékek, a hungarikumok iránt. Bár dicsérték a jó pálinkát, Bokros Lajos kormányfőjelölt egyáltalán nem, Dávid Ibolya pártelnök pedig csak visszafogottan fogyasztott belőle. Az MDF csak szabályozott keretek közt engedné a házi pálinkafőzést, aminek legalizálását Orbán Viktor Fidesz-elnök megígérte nemrég.
Vágólapra másolva!

"A disznót az európai szabványoknak megfelelő módon levágtuk, a hagymás vér és a resztelt máj már kész is van" - jelentette büszkén Karsai Péter, az MDF parlamenti képviselője Dávid Ibolya pártelnöknek egy jánoshalmai lovastanyán, ahová disznótorra volt hivatalos szombaton délelőtt. "Jöjjenek, mert csináltunk májat" - tért a lényegre Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje is. "Ő volt az eszmei útmutató" - állította Karsairól - "és én kevertem. Nem lett rossz".

Azt sem a pártelnök, sem a sajtó munkatársai nem láthatták, hogy milyen is az EU-konform disznóölés, mert a helyben hizlalt mangalicát már jóval az előtt megszúrták, hogy ők, vagy akár Bokros Lajos megérkeztek volna. Dávid Ibolya már csak azt láthatta, hogy a disznót hozzáértő kezek feldarabolták és besózták, részben pedig már le is darálták kolbász- és hurkatölteléknek.

Csak Karsai elmondása alapján tudhatta meg azt is, hogy a vágás azért EU-konform, mert az állatot előbb elkábították, és csak aztán szúrták meg. Így elmaradt az egyébként ilyenkor szokásos visítást, és a megsebzett, de még élő disznó sem szaladhatott el. "A disznó nagyon okos állat. A legokosabb állatok egyike" - állapította meg Bokros, miután szemlét tartott a sózott nyers szalonnák fölött, és a fotósok, operatőrök kedvéért tekert hármat a kolbásztöltő karján.

Az MDF vezetése azért állítólag évek óta megrendezi a csapatépítőnek szánt disznótort, amit az idei választási kampányban arra használtak fel, hogy hungarikumok iránti elkötelezettségüket bizonyítsák. "Amikor hungarikumról beszélünk, lett légyen az étel vagy kultúra, akkor mindig a minőségre gondolunk" - mondta Bokros a vér és a máj után, de még a kolbász és a hurka előtt. Szerinte a magyar mezőgazdaságnak és feldolgozóiparnak akkor van jövője, "ha nem a mennyiségi bővítés, hanem a minőségi fejlesztés irányába megy el".

"Orbán Viktor a múltkor azt mondta, hogy mindenki hagy főzze úgy, hogy azt csak teheti" - emlegette fel Karsai a Fidesz elnökének ötletét (amely szerint nem lenne illegális a házi szeszfőzés - erről itt olvashat), aki szerint 1850 óta állami monopólium a pálinkafőzés, és helyénvaló, hogy továbbra is jövedéki termék maradjon a pálinka. Kivétel szerinte legfeljebb az lehetne, ha egészen kis tételben, szabályozott és ellenőrzött körülmények közt főznék háznál a pálinkát.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

"Azt próbáljuk demonstrálni, hogy milyen az, amikor egy pálinka valódi gyümölcsből készül" - dicsérte a kóstolóra felkínált hatféle pálinkát Karsai, de Bokros elhárította a kínálást - azt mondta, vezet, de azért "fenékig" felkiáltással bíztatta a többieket -, Dávid Ibolya pedig inkább csak az illatokat élvezte, csak egyetlen kis kortyot ízlelt meg a párlatokból. Az MDF vezetői közül egyedül Herényi Károly elnökhelyettes fogyasztotta jóízűen a neki kitöltött italt.